Nieuws/Binnenland
1859678
Binnenland

Geldkraan Essalam-moskee dicht: iedereen ontslagen

Archieffoto.

Archieffoto.

ROTTERDAM - De Arabische geldschieters van de Essalam Moskee in Rotterdam hebben de geldkraan dichtgedraaid. Ook zijn de adjunct-directeur Jacob van der Blom en zes andere medewerkers, onder wie twee imams, ontslagen, aldus Van der Blom.

Archieffoto.

Archieffoto.

Volgens hem heeft de Maktoum Foundation uit de Verenigde Arabische Emiraten in de bouw van de moskee zo'n 8 miljoen euro gestopt. Sinds 2010 steunde het fonds de moskee jaarlijks met nog een een half miljoen.

Reden voor het dichtdraaien van de geldkraan was volgens hem een langslepend conflict, waarbij de partijen steeds verder uit elkaar kwamen te liggen. Het rommelde al jaren rond de moskee.

De Arabieren werden met argwaan gevolgd, want gevreesd werd voor een strengere islam. Tanya Hoogwerf, raadslid namens Leefbaar Rotterdam, is dan ook verheugd met het nieuws. „Het is goed dat buitenlandse invloed verdwijnt. Zo kunnen we een beter geïntegreerde moskee teruggeven aan de Rotterdammers. Het is niet goed dat moskeeën vanuit het buitenland worden bestuurd”, zegt ze tegen het AD.

Moskeegangers moeten nu zelf gaan betalen voor de moskee. Hoe dat moet gebeuren, is nog onduidelijk.

Zondag is er in de moskee een bijeenkomst waarin de gemeenschap toelichting krijgt over de ontstane situatie en waarin bezoekers kunnen meepraten over de toekomst.