Nieuws/Binnenland
1859680226
Binnenland

ME gaat actievoeren tegen werkdruk en geweld: ’Lopen al lang op ons tandvlees’

Den Haag - Politiemensen staan zwaar onder druk door het structurele tekort aan mensen dat er al was, de handhaving van de nieuwe coronamaatregelen en het voorkomen en bestrijden van rellen. Om een signaal af te geven gaat onder andere de Mobiele Eenheid actievoeren tegen de werkdruk en het geweld.

Met die boodschap komen de politiebonden donderdagmiddag gezamenlijk. De acties bestaan uit stiptheidsacties en werkonderbrekingen. Om te beginnen bij de Mobiele Eenheid (ME) en de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM).

’De politiek blijft weigeren overtuigende nieuwe maatregelen te nemen om de onderbezetting terug te dringen, ondanks de vele noodsignalen van de bonden over de gevolgen voor het personeel. Dan zit er voor ons niets anders op dan verbeteringen af te dwingen door acties’, staat in een gezamenlijke verklaring van de vier bonden.

Voor de coronarellen in de afgelopen week moesten uit het hele land in allerijl leden van de ME worden opgetrommeld.

’Meer geld’

Veel beter lijkt het niet te worden wat betreft de capaciteit. De politie heeft volgend jaar een tekort op de begroting van 300 miljoen euro. Het gevolg, zo schrijven de bonden, zal waarschijnlijk nog minder inzetbare capaciteit zijn. Politiemedewerkers vinden dat de politiek met meer geld over de brug moet komen.

Om te te beginnen bij de ME en de Vreemdelingenpolitie gaan politiemensen zich streng houden aan werktijden, procedures en rustdagen. Actievoerders vertikken het om overuren en extra weekenddiensten te draaien, iets wat nu vrijwel standaard is geworden door het capaciteitsgebrek.

’Loyaliteit’

„We moeten het probleem zichtbaar maken. Puur uit loyaliteit lopen de collega’s alle gaten dicht. En daar hebben we uiteindelijk alleen onszelf mee. Als wij altijd alles oplossen, heeft niemand een probleem. Behalve de collega’s, die lopen al lange tijd op hun tandvlees”, zegt Maarten Brink namens de politiebond ACP.

„Dat hangt van de politiek af. Hoe eerder zij de verantwoordelijkheid neemt om structureel verbetering te brengen in de operationele sterkte van de politie, de veiligheid tijdens het werk op straat, de opleidingen en het salaris, des te eerder bergen wij het actiewapen weer op.”

Korpschef Henk van Essen sprak vorige week in De Telegraaf zijn zorgen uit over het toenemende geweld tegen agenten en de toenemende werkdruk.