Nieuws/Binnenland
1860227297
Binnenland

’Echt iedereen wist dat we op zoek waren naar Charlie’

Vermiste ara Charlie na ruim drie weken terecht

Marc van den Bergh is herenigd met ara Charlie

Marc van den Bergh is herenigd met ara Charlie

Den Haag - Blijdschap en enorme opluchting bij de baasjes van de Haagse blauwgele ara Charlie. „Ongelofelijk maar na 23 dagen kregen we haar hier terug in een doos”, vertelt een dolblije Marc van den Bergh, die het dier kreeg overhandigd door een bouwvakker uit de buurt.

Marc van den Bergh is herenigd met ara Charlie

Marc van den Bergh is herenigd met ara Charlie

Volgens Van den Bergh werd de kleurrijke knuffelvogel al vanaf dag een vastgehouden door een groep bouwvakkers die een stuk verder richting het Westland woonde. „Ik kreeg meteen na de vermissing al een tip dat iemand had gezien dat ze daar probeerden Charlie te vangen. Dat blijkt dus nu achteraf gezien te kloppen. ”

Dat de vogel toch terug is gebracht komt volgens Van den Bergh waarschijnlijk omdat men doorhad dat ze haar niet meer konden verkopen. „Echt iedereen wist dat we op zoek waren naar Charlie. We hebben niet alleen in Nederland maar ook in de landen om eens heen continue contact gehouden met handelaren.”

De in de Haagse wijk Loosduinen geliefde troetelvogel vloog op vrijdag 30 oktober in de ochtend, zoals ze dagelijks deed, uit de woning. Charlie deed daarbij steeds een vergelijkbaar rondje langs wat plekken in de wijk, zoals de vlakbij gelegen voetbalclub. Die avond kwam ze echter niet meer thuis waarop baasje Marc een enorme zoektocht op poten zette. In de buurt werd geflyerd en uiteindelijk werd er zelfs een speurhond ingezet. „Die sloeg wel aan op plekken waar ze altijd zat. Wij wisten eigenlijk zeker dat ze nog leefde en dat ze ergens vastzat. We hadden nergens veren gevonden. De ara valt echt op en het kon al bijna niet anders dan dat iemand haar had gevangen.”

Beloning

Marc van den Bergh loofde een flinke beloning van 3000 euro uit. „Maar die ga ik nu natuurlijk niet uitkeren aan diegene die haar al die tijd gevangen hield.”

De ara Charlie was ruim drie weken vermist.

De ara Charlie was ruim drie weken vermist.

Echt veel lijkt Charlie, die vrolijke geluiden in de Haagse woning maakt, niet geleden te hebben. „Ze had wel enorm honger dus we hebben haar net flink gevoerd. En we zien dat ze wat nieuwe veren krijgt omdat ze wel wat pennen is verloren. Maar al met al gaat het goed met haar. Ze is ook echt heel erg blij hier weer te zijn en ze komt steeds knuffelen.”

Charlie zal maandag niet meteen weer aan haar gebruikelijke rondjes door de wijk beginnen. „Nee we houden haar even lekker hier. Daarna gaan we kijken of en hoe we haar eventueel weer kunnen laten vliegen. Het is niet te beschrijven hoe opgelucht we allemaal zijn.”

In de afgelopen drie weken kreeg het gezin wel het nodige te verwerken. „Natuurlijk veel lieve berichten van mensen die haar dachten gezien te hebben. Maar ook veel onzinbelletjes en zelfs hele rare berichten van mensen die dan zeiden dat ze haar hadden en zouden vermoorden.”