Nieuws/Buitenland
1861067889
Buitenland

Oorlog in Oekraïne

Premiers Polen, Slovenië en Tsjechië om de tafel in Kiev: ’Hier wordt geschiedenis geschreven’

De premiers om de tafel

De premiers om de tafel

KIEV - De premiers van Polen, Slovenië en Tsjechië zijn dinsdag na een lange treinreis aangekomen in de Oekraïense hoofdstad Kiev, laat de Poolse premier Mateusz Morawiecki op Twitter weten. „Hier, in het door oorlog verscheurde Kiev, wordt geschiedenis geschreven”, aldus Morawiecki.

De premiers om de tafel

De premiers om de tafel

De Poolse regeringsleider plaatste ook foto’s waarop hij te zien is met de Poolse ex-premier Jaroslaw Kaczynski, de Tsjechische premier Petr Fiala en zijn Sloveense ambtgenoot Janez Jansa. Ze zitten aan een tafel met een kaart van Oekraïne. „De EU steunt Oekraïne, dat op de hulp van zijn vrienden kan rekenen - we hebben deze boodschap vandaag naar Kiev gebracht”, schreef Morawiecki.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De Oekraïense premier Denis Sjmyhal prijst de moed van zijn collega’s om naar de door de Russen belegerde stad te komen. „De moed van de echte vrienden van Oekraïne”, schreef hij op Twitter.

De vier politici willen de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de premier spreken. Volgens een Poolse regeringswoordvoerder was de reis onder strikte geheimhouding gepland in overleg met de EU en de NAVO. Het zijn de eerste regeringsleiders die de Oekraïense hoofdstad bezoeken sinds Rusland Oekraïne 24 februari is binnengevallen.

Oorlog in OekraïneLees meer over dit thema en vind alle verhalen in een overzichtMeer lezen hierover