Nieuws/Buitenland
1861146
Buitenland

Breuk in Kenia: splitst Afrika in tweeën?

Wetenschappers denken dat Afrika weleens in tweeën kan gaan splitsen. Het oostelijke deel zal een nieuw continent gaan vormen. De verschuiving is al begonnen; de breuk ontstond begin vorige week in Kenia.

De drukke Keniaanse weg Mai Mahiu-Narok stortte hierdoor deels in. De breuk is daar op sommige plekken twintig meter breed en vijftien meter diep. En de breuk zal sneller verbreden dan verwacht.

Volgens geoloog David Adede, die denkt dat de breuk is ontstaan door vulkanische activiteit, ontstond er een groot gat dat al het water opslokte, schrijft The Independent. Hierdoor kwamen er nog meer barsten in de grond. „Onderzoekers moeten ter plekke komen om te adviseren waar men in de toekomst kan gaan bouwen”, aldus de geoloog.

Lees verder onder de foto.

De scheur bij de drukke Keniaanse weg is een van de vele zwakke plekken in de riftvallei Grote Slenk, die loopt van Syrië tot Mozambique over een totale lengte van 6400 km. Verwacht wordt dat twee platen - de Somalische plaat en de Nubische plaat - elk jaar 45 millimeter verder van elkaar af gaan staan. Afrika bestaat op dit moment uit één tektonische plaat: de Afrikaanse plaat.

Het gaat om (gedeeltes van) vier landen die in de verre toekomst niet langer op het continent Afrika te vinden zijn: Somalië, de helft van Ethiopië, Kenia en Tanzania. Wij gaan dit niet meer meemaken; de Somalische plaat staat naar verwachting over vijftig miljoen jaar los van Afrika, met daartussen een oceaan.