Nieuws/Binnenland
1861333
Binnenland

Kasteelmuseum weer open na aardgaschade

UITHUIZEN - Kasteelmuseum De Menkemaborg in het Groningse Uithuizen gaat zondag weer open, na het herstellen van schade door de aardbevingen. Het gebouw had tientallen scheuren in gang, kamers en op zolders, opgelopen door de aardgasboringen.

De Menkemaborg is een volledig ingericht huis waar te zien is hoe het was om in de achttiende eeuw te leven en wonen op een Groninger borg. Het museum trekt jaarlijks zo'n 23.000 bezoekers.

Tegelijk met de hersteloperatie is nieuwe verlichting aangebracht. Daardoor kunnen de vertrekken worden verlicht op een manier dat het altijd lijkt of het dag is en of er geen modern kunstlicht aan te pas komt. Het is een cadeau van de eigenaar, het Groninger Museum, voor de negentigste verjaardag van de Menkemaborg vorig jaar. Er wordt ook meteen een nieuw thema over het voetlicht gebracht: ‘De Menkemaborg: sfeervol verlicht in de 18de eeuw en nu’.

In april en mei zijn er ook 'historische' tulpen te zien, niet alleen op 17de -eeuwse aquarellen, maar ook in de tuin.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vergoedde de kosten van het schadeherstel. De Menkemaborg sluit altijd in de winter, maar nu langer dan normaal.