Nieuws/Buitenland
1861390210
Buitenland

Terreurbeweging bevestigt zware verliezen

Hamas: talloze kopstukken van ons zijn dood

Amsterdam - De Palestijnse Hamas-beweging, die in de Gazastrook de macht heeft, bevestigt zware verliezen na Israëlische luchtaanvallen. "Talrijke" topcommandanten zijn om het leven gekomen bij de beschietingen en bombardementen, onder wie de militaire baas van Gaza-stad, aldus een verklaring van de strengislamitische organisatie.

Volgens de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet zijn nog zeker vier andere belangrijke leiders gedood. De Israëlische aanvallen waren een reactie op Palestijnse raketbeschietingen, die weer een reactie waren op aanvallen van Israël. Het Israëlisch leger zegt dat de Palestijnen sinds maandagavond ruim duizend raketten op Israël hebben afgevuurd. Aan Palestijnse kant vielen tot nu toe meer dan vijftig doden, aan Israëlische zijde vijf burgers. Daarnaast is een Israëlische soldaat gedood door een Hamas-raket, meldt het Israëlische leger woensdagmiddag.

Het geweld tussen Israël en Palestijnen escaleerde door Palestijnse protesten tegen de uitzetting van Palestijnen uit hun woningen in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem. Zij moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten.