Nieuws/Binnenland
186144
Binnenland

Schippers: Laat Tjeenk Willink het doen

Edith Schippers gooit de handdoek.

Edith Schippers gooit de handdoek.

Den Haag - Informateur Edith Schippers gooit de handdoek in de ring. Ze adviseert de Tweede kamer om een nieuwe informateur aan te wijzen. PvdA’er Herman Tjeenk Willink heeft zich al bereid verklaard.

Edith Schippers gooit de handdoek.

Edith Schippers gooit de handdoek.

Het advies van de informateur volgt na weken van stroeve gesprekken tussen potentiële coalitiepartijen. Doordat verschillende partijen de neus ophalen voor een ander is een patstelling ontstaan. De hoop is dat een informateur met een frisse blik de boel kan vlot trekken. „De formatie heeft nu iemand nodig die met groot gezag en enige afstand de boel in beweging brengt”, lichtte Schippers haar keuze toe.

De Tweede Kamer moet nog akkoord gaan met het nieuwe voorstel. Zoals het er nu naar uitziet wordt daar morgen over gedebatteerd.

De formatie raakte definitief in een impasse nadat D66 vorige week met een daverende dreun de deur eigenstandig dichtgooide voor CU. Bij VVD en CDA leidt dat nog steeds tot chagrijn.

Herman Tjeenk Willink is van PvdA-huize. Zijn partij hield tot dusverre de deur potdicht voor eventuele kabinetsdeelname. Willink was jarenlang de hoogste baas bij de Raad van State. Hij is tevens vertrouweling van de Oranjes, met name van prinses Beatrix, toen zij nog koningin was.

Tweede Kamer positief

De VVD spreekt van „een prima keuze” van informateur Edith Schippers om haar opdracht te willen overdragen aan Tjeenk Willink. D66, PvdA, SP, ChristenUnie en SGP sluiten zich daarbij aan.

PvdA-leider Lodewijk Asscher, partijgenoot van Tjeenk Willink, noemt het „verstandig iemand te vragen die zoveel gezag heeft en boven de partijen staat om te kijken of hij schot in de formatie kan brengen.” Of er nu snel schot in de zaak komt, is niet te zeggen. Voorlopig wil geen van de partijen erop vooruitlopen of ze standpunten gaan wijzigen of blokkades willen opheffen.