Nieuws/Binnenland
1861543798
Binnenland

Huisartsen smeken om materiaal

Nederland krijgt mondkapjes en handschoenen van Chinese airlines

AMSTERDAM - Ze zijn er! De eerste lading mondneusmaskers waar Nederland op zit te wachten. Huisartsen hopen dat niet alle maskers meteen naar de ziekenhuizen gaan. Woensdag landden toestellen van China Eastern Airlines, China Southern Airlines en Xiamen Airlines met de voorraad op Schiphol. Ze worden van KLM geschonken aan het Erasmus MC en andere zorginstellingen in ons land waar een tekort aan de beschermingsmiddelen is.

Later deze week komen er meer zendingen (totaal: 80.000 mondkapjes, 50.000 handschoenen) en dat is volgens de Landelijke Vereniging Huisartsen broodnodig (LHV), want de huisartsen kampen vooral met een maskertekort. Het bestuur van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) voert de regie over het verdelen van de mondkapjes en handschoenen over de Nederlandse zorginstellingen.

Een woordvoerder van de LHV: ,,We willen wel graag weten wat de verdeelsleutel wordt. Natuurlijk moeten de ziekenhuizen en verzorgingshuizen ook maskers krijgen, maar onze huisartsen staan soms onbeschermd in de frontlinie. Onze leden krijgen het gevoel dat het geen belangrijk werk is wat ze doen. We moeten het moreel onder hen hoog houden; voorzie ze snel van het materiaal.”

Inmiddels zijn er allerlei locale inzamelacties gehouden voor het verkrijgen van mondkapjes voor de huisartsen. Echtgenoten van huisartsen rijden naar het buitenland om ze te kopen en op halen. Bouwmarkten en verfwinkels worden afgestroopt. Een composiet fabrikant roept de Nederlandse compostie-industrie op maskers af te staan aan huisartsen.

Het RIVM maakte dinsdag bekend dat het mogelijk is de maskers te hergebruiken door sterillisatie. ,,Maar dat apparaat ervoor hebben huisartsen helemaal niet, dat is alleen een advies voor de ziekenhuizen. Hier hebben we niets aan,” zegt de LHV-woordvoerder.

Eenvoudigere manier

Huisarts Marco Blanker, die een ’coronapraktijk’ in Zwolle heeft (hij ziet de patiënten voor 5 andere huisartsenpraktijken), wil graag dat het RIVM een mondkapjesonderzoek uitvoert voor de huisartsen: ,,Volgens mij is er een eenvoudiger manier, namelijk testen hoe lang het virus overleeft op een mondkapje. Wij gebruiken nu maximaal 2 uur een mondkapje en leggen die dan op een bureau in een spreekkamer die verder niet gebruikt wordt (onze corona-uitkleedkamer). Wij gaan ervan uit dat na 3-4 dagen geen virus meer zal leven en we datzelfde mondkapje dus weer kunnen gebruiken. We maken daar een week van, waardoor we vijf mondkapjes per week gebruiken. Dat is te doen in de huidige drukte. Maar zal lastiger worden als er veel meer mensen komen en we dus langere tijd achtereen een mondkapje op hebben, dan raakt het verzadigd.”

De eerste zending mondkapjes is in ontvangst genomen door KLM-topman Pieter Elbers en Erasmus MC-bestuursvoorzitter Ernst Kuipers. „Dit soort leveringen onderstreept het grote belang van luchtverbindingen in het algemeen en die met China in het bijzonder”, aldus KLM.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) noemt de schenking „heel mooi nieuws”, en zegt dat de mondkapjes via het ErasmusMC naar zorgverleners gaan die ze hard nodig hebben. Huisartsen en ziekenhuizen waarschuwen al dagen dat een tekort dreigt aan zaken als mondkapjes en beschermende handschoenen. „Wij zetten ons hard in om zoveel mogelijk beschermingsmiddelen hier naartoe te halen”, aldus Bruins.

Zelfgemaakt

In Utrecht is er inmiddels een initiatief ontstaan om zelf mondkapjes te maken in navolging van een Belgisch initiatief. ,,Niet nodig zeggen de Utrechtse ziekenhuizen, al zijn mondkapjes wel nodig.”

“De schaarste op mondkapjes is inmiddels zo groot hier, dat eigenlijk alles welkom is. Maar ik twijfel of zelfgemaakte mondkapjes ook worden goedgekeurd”, aldus woordvoerder Sandra van Dulmen van het St. Antonius ziekenhuis. “Binnengebrachte kapjes worden eerst gecontroleerd en nagekeken. We hebben er wel speciale eisen voor.” Mensen die nu mondkapjes willen doneren kunnen dat bij de balie doen bij het ziekenhuis in Nieuwegein, Utrecht of Woerden. Mogelijk komt er een apart inzamelpunt buiten het ziekenhuis.

Bij het Diakonessenhuis heerst nog geen directe schaarste, maar ‘overal in het land is met kien op mondkapjes’, aldus woordvoerder Arian Kuil. “De voorraden zijn niet onuitputtelijk.” Woensdagochtend belde iemand het ziekenhuis die een flinke lap katoen wilde vernaaien tot mondkapjes. Kuil: “Daar hebben we helaas niks aan. Het moeten veilige kapjes zijn die bescherming bieden.” Kuil adviseert wel om eerst even te bellen met het algemene nummer van het ziekenhuis om te overleggen over de kwaliteit van de mondkapjes en een geschikt afleverpunt en moment.