Nieuws/Buitenland
1861606324
Buitenland

’Grootschalige spionage politici, diplomaten en journalisten via WhatsApp’

WASHINGTON - Hoge regerings- en legerfunctionarissen in meerdere landen zijn bespioneerd via een gat in de beveiliging van WhatsApp. Het zou gaan om zeker 1400 mensen uit minstens twintig landen over de hele wereld. Bronnen rond het onderzoek dat WhatsApp zelf doet, hebben dat gezegd tegen persbureau Reuters.

Dankzij de kwetsbaarheid zou het mogelijk zijn geweest om de telefoons over te nemen. Het is niet bekend wie achter de grote hack zit. De slachtoffers zouden onder meer uit de Verenigde Staten, Mexico, India, Pakistan, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten komen. India heeft WhatsApp om opheldering gevraagd.

WhatsApp begon dinsdag een rechtszaak tegen het Israëlische softwarebedrijf NSO Group. Dat zou spionagesoftware hebben gemaakt die via WhatsApp op telefoons kon worden gezet. De software zou zijn gebruikt tegen journalisten, diplomaten, mensenrechtenactivisten, dissidenten en hoge regeringsfunctionarissen.

Wie de software heeft gebruikt om te hacken, is nog niet bekend. NSO Group zegt dat het de software alleen aan overheden verkoopt om bijvoorbeeld criminelen en terroristen op te sporen. Later vonden cyberonderzoekers dat repressieve regimes het ook tegen bijvoorbeeld demonstranten hebben gebruikt. Dat er echter ook hooggeplaatste politici worden getarget, is nieuw.

„Het is een publiek geheim dat veel technologie bedoeld voor het handhaven van de wet, ook wordt gebruikt voor politieke spionage van staat tot staat”, zei John Scott-Railton, een senior researcher van CitizenLab.

Een aanzienlijk deel van de getroffenen zou journalist zijn of voor een mensenrechtenorganisatie werken, meldt een onderzoeksgroep die samenwerkt met WhatsApp.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd