Nieuws/Binnenland
1862177
Binnenland

’Rijbewijs 229 senioren onterecht afgenomen’

AMSTERDAM - Worden ouderen gediscrimineerd als het om hun vaardigheden in het verkeer gaat? Die vraag brandt op menig lip nu blijkt dat 229 70-plussers de afgelopen drie jaar hun rijbewijs ten onrechte moesten inleveren.

De senioren moesten hun rijbewijs inleveren van politie en marechaussee, maar kregen dat terug toen uit medisch onderzoek of een rijtest bleek dat ze nog prima konden rijden. Dat schrijft de NOS op basis van cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Een rijbewijs terugkrijgen is voor iemand die het onterecht is kwijtgeraakt, geen abc’tje. Vaak moesten de gedupeerden een half jaar of langer wachten. De Groningse emeritus hoogleraar Cees Smit Sibinga (78) overkwam het ook: hij kreeg zijn rijbewijs na zeven maanden en ’oneindig veel bureaucratie’ terug nadat bleek dat hij ’gezien zijn leeftijd in topconditie is’.

„Verkeersovertredingen van mensen van een meer gevorderde leeftijd worden kennelijk al snel gezien als aanwijzingen dat iemand niet meer goed functioneert”, aldus Sibenga. „Terwijl agenten absoluut niet zijn opgeleid om dat te beoordelen.”

Cees Smit Sibinga (links) op archiefbeeld van deze krant.

Cees Smit Sibinga (links) op archiefbeeld van deze krant.

Volgens het CBR is geen sprake van willekeur: in veruit de meeste gevallen (88 procent) wordt de inschatting van de politie juist bevestigd na onderzoek, en bleek het afnemen van een rijbewijs terecht.