Nieuws/Binnenland
1862403
Binnenland

Homo mishandeld na ’date’ via Grindr

’Russische praktijken, maar dan in Dordrecht’

DORDRECHT - Update - Een homoseksuele man in Dordrecht is dit weekend mishandeld nadat hij een afspraakje had gemaakt via de dating-app Grindr. Een tweede man kon, bij een soortgelijk incident een dag later, ternauwernood ontkomen. In de homogemeenschap is vol afschuw gereageerd. „We zijn heel erg geschrokken.”

De mishandeling gebeurde vrijdag op de Smitsweg. Volgens het slachtoffer kwamen er ineens zo’n 16 mannen uit de bosjes tevoorschijn tijdens een afspraak. Dat vertelt Lennart Lenskens, organisator van Dordrecht Pride, namens het slachtoffer, die zelf het verhaal naar buiten wilde brengen.

„We willen waarschuwen. Grindr is een populaire app, een soort Tinder voor homo’s. In dit geval werd er afgesproken op een parkeerplaats”, vertelt Lenskens. „De man was inderdaad degene die op de profielfoto stond. Dat klopte. Maar opeens riep hij: ’Jongens, dit is ’m!’

Vervolgens rent een groep van zo’n zestien jonge mannen op het slachtoffer af. „Langs alle kanten vlogen ze op hem af, en begonnen op hem in te slaan. Dat iemand zo bewust wordt uitgelokt: ongelofelijk. Het zijn Russische praktijken, homoklopjachten, maar dan in Dordrecht.”

Tweede incident

Na behandeling in het ziekenhuis mocht het slachtoffer weer naar huis. Op de Schenkeldijk in dezelfde stad werd een man achtervolgd en bijna mishandeld, nadat hij zaterdag ook een afspraakje had gemaakt via Grindr. Hij maakte zich snel genoeg uit de voeten.

Volgens Lenskens moeten homo’s nu - hoe oneerlijk ook - op hun tellen gaan letten. „Spreek af met iemand in een cafeetje in de stad. Vermijd plekken waar weinig mensen komen.”

De parkeerplaats waar de mishandeling plaatsvond, lag volgens Lenskens vlakbij een voetbalclub. Het ging om een normale date. „Het is dus geen homo-ontmoetingsplek. Dat is een groot verschil: daar heb je vaak biseksuele mannen die het thuis niet kunnen en toch hun behoefte kwijt willen.”

Het slachtoffer maakt het naar omstandigheden goed. „Hij heeft rust nodig, en moet herstellen van zijn verwondingen.” Aanvankelijk durfde hij geen aangifte te doen vanwege de angst voor vergelding. „Omdat het zo’n grote groep was”, zegt Lenskens. „Maar we hebben op hem ingepraat. Hij gaat waarschijnlijk wel aangifte doen. Dat is heel belangrijk voor het onderzoek.”

Reactie burgemeester

Burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht liet via Twitter weten „er alles aan te doen om de laffe daders op te sporen.” Hij zei verder in nauw contact te staan met de slachtoffers.