Nieuws/Binnenland
1862448434
Binnenland

Chirurgen behandelden vijftig slachtoffers

Tien handen verwoest door vuurwerkongelukken

UTRECHT - Plastisch chirurgen hebben vanaf medio december van tien handen drie of meer vingers moeten amputeren als gevolg van ongelukken met vuurwerk. Dat aantal heeft Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) nu geteld. De meeste gevallen deden zich voor op 31 december en 1 januari. In totaal behandelden de chirurgen vijftig mensen wegens divers ernstig letsel door vuurwerk. Kleine verwondingen werden niet meegerekend.

Van de vijftig ernstige letsels is 60 procent het gevolg van een ongeluk met illegaal vuurwerk, aldus een woordvoerder. Plastisch chirurg Annekatrien van de Kar waarschuwt speciaal voor illegaal vuurwerk als de Cobra 6: „Het letsel is vergelijkbaar met ernstige oorlogswonden.” Van de Kar heeft ook de indruk dat de Cobra 6 weer meer wordt afgestoken dan enkele jaren terug.

Diverse minderjarigen liepen ernstige verwondingen op, onder wie een kind van drie.

Van de Kar: „Als het aan de NVPC ligt, verbiedt de overheid het consumentenvuurwerk en wordt alles uit de kast gehaald voor de aanpak van illegaal vuurwerk. De ernst van de letsels voor de individuele patiënt, maar ook de maatschappelijke gevolgen, wegen zwaarder dan de wens van sommige particulieren om zelf vuurwerk te mogen blijven afsteken.”