Nieuws/Binnenland
1863707632
Binnenland

Niets meer over van zonneauto TU Delft na verwoestende brand

Van de auto is niets meer over.

Van de auto is niets meer over.

PORT AUGUSTA - De zonneauto NunaX van de TU Delft is compleet verwoest nadat het voertuig in brand vloog tijdens de World Solar Challenge in Australië. Tim van Leeuwen, de bestuurder van de wagen, bleef ongedeerd. Op foto’s die het team via sociale media verspreidde, is een felle brand te zien. Van de auto is niets meer over.

Van de auto is niets meer over.

Van de auto is niets meer over.

De auto van de TU Delft lag aan kop van de wedstrijd en had, met nog 300 kilometer te gaan, de overwinning voor het grijpen. Titelverdediger Delft, dat de World Solar Challenge al zeven keer won, nam de leiding in de wedstrijd woensdag over van het team van de Universiteit Twente.

Het is de eerste keer in twintig jaar deelname van Delft dat de finish niet wordt gehaald. Wat de reden is voor het vlamvatten van de zonneauto is volgens het team nog niet duidelijk.

Door het uitvallen van Delft ging de winst naar het Belgische Agoria Solar Team, van studenten van de universiteit in Leuven. De auto van het team kwam donderdagmiddag (lokale tijd) op de vijfde dag van de race als eerste over de finishlijn in de stad Adelaide.

„We staan hier met het hele team aan de finishlijn te vieren”, vertelt Lynn De Haes van het Agoria Solar Team. „Het is de eerste keer dat we wereldkampioen zijn. We moeten nog even bekomen, maar vanavond zullen we een feestje bouwen in het Belgisch biercafé in Adelaide.”

De Bridgestone World Solar Challenge is een race voor zonnewagens van Darwin in het noorden tot Adelaide in het zuiden van Australië over een afstand van 3.021 kilometer.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo