Nieuws/Binnenland
186456948
Binnenland

Besmettingen afgenomen

Aantal coronapatiënten in ziekenhuis stijgt tot 2704, hoogste stand sinds 7 januari

AMSTERDAM - Het aantal in de Nederlandse ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten is tot 2704 gestegen, een toename van zo’n honderd zieken in een dag. Het gaat om de hoogste peiling sinds 7 januari, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal nieuwe coronagevallen is gedaald.

Vooral op de verpleegafdelingen wordt het steeds drukker. Daar liggen nu 1891 coronapatiënten, tweehonderd meer dan afgelopen zondag en het hoogste aantal sinds 12 januari. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde van 814 naar 813. Dat schommelt nu bijna twee weken tussen de 800 en 850.

Het aantal nieuwe opnames blijft hoog. Ziekenhuizen hebben afgelopen etmaal 338 nieuwe coronapatiënten opgenomen op een intensive care of verpleegafdeling. In de afgelopen zeven dagen zijn 2114 mensen vanwege Covid-19 in een ziekenhuis beland, gemiddeld 302 per dag, volgens de gegevens van het LCPS.

Coronaregels

Deze week worden versoepelingen doorgevoerd. Ziekenhuizen kampen met relatief veel personeelsuitval en zijn bang dat ze de komende tijd de druk niet aan kunnen.

In het Erasmus MC in Rotterdam traint het medisch personeel donderdag op ’code zwart’. Er is maanden gewerkt aan zo’n scenario, aldus een woordvoerster. „We wilden deze training liever niet geven, maar hebben gevonden dat dat toch moet aan artsen en verpleegkundigen. De cijfers zijn zodanig dat de training gegeven moet worden. We denken niet dat het zover komt, maar we moeten wel voorbereid zijn.”

Minder positieve tests

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gedaald en onder het weekgemiddelde uitgekomen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 7344 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is er sprake van een daling van 220 positieve tests. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7564 besmettingen per etmaal.

Ook vergeleken met vorige week donderdag, toen het aantal besmettingen op bijna 9600 uitkwam, nam het aantal nieuwe besmettingen fors af. Dat was het hoogste aantal sinds begin januari.

Regio’s

In Rotterdam en Den Haag werden afgelopen etmaal de meeste besmettingen vastgesteld, respectievelijk 385 en 283. In Amsterdam kregen 260 inwoners een positieve testuitslag. In Tilburg werden 158 nieuwe coronagevallen geturfd en in Eindhoven 137.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 20. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,5 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van ruim 17.000 mensen is bekend dat ze aan coronagerelateerde klachten zijn overleden.