1864688
Binnenland

Aanpak oneerlijke concurrentie

Horeca bevecht subsidieslurper

Woerden - Horecaondernemers zijn de loze beloftes over de aanpak van oneerlijke concurrentie door sportkantines, culturele cafés en buurthuizen beu en eisen rigoureuze, landelijke maatregelen.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) dringt bij de Tweede Kamer aan op een aangepaste Drank- en Horecawet die moet gaan regelen dat cafés en restaurants in gesubsidieerde culturele instellingen zichzelf moeten bedruipen: „Besteed subsidie alleen aan voorstellingen en leg de kantine dezelfde regels op als de zelfstandige horeca.”

De branchevereniging kaart dit op 17 mei aan bij het algemeen overleg in het parlement over het alcoholbeleid. Daarnaast moeten gemeenten hun verantwoording nemen, zo stelt de horecabranche.

KHN schrikt van de uitkomsten van een peiling over oneerlijke concurrentie onder ruim 1100 leden die vandaag wordt gepresenteerd. Ofschoon elke gemeente sinds 2013 een verordening moet hebben om de zogeheten ’paracommercie’ te bestrijden, blijven gesubsidieerde instellingen volgens horecaondernemers ongestoord en ongeremd bier, fris, koffie en hele maaltijden serveren. Tot afschuw van de branche: „Concurrentie is prima, maar wel op eerlijk speelveld”, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Boosmakers zijn onder meer ’zuipketen’ op het platteland en sportkantines waarvan het sluitingstijdstip zelden of nooit wordt gecontroleerd.

Gemeenten zijn geregeld ook ’marktverpesters’. Zo loopt de Arnhemse horeca te hoop tegen riante leningsvoorwaarden die SP-wethouder Elfrink stelde aan het lokale Filmhuis. Dit laat voor drie ton een nieuwe keuken inrichten en betaalt de gemeente daarvoor een rente die circa zes keer lager is dan het markttarief.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten wil juist ruimere mogelijkheden voor feesten en partijen. „Veel buurt- wijk en sportcentra ontvangen geen subsidie meer. Na sluitingstijd moeten er ook andere gebruikers in terecht kunnen”, zo werd al vorig jaar bepleit.