Nieuws/Binnenland
1864996
Binnenland

Verdachte Mediapark-gijzeling zegt toch ja tegen Pieter Baan Centrum

LELYSTAD - De 34-jarige man die afgelopen augustus een NPO-medewerkster gijzelde, wil tóch meewerken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Dat beweerde hij vandaag in de rechtbank Lelystad. Tot twee weken geleden weigerde Mohamed C. nog zijn medewerking te verlenen.

De rechtbank Lelystad besloot om de behandeling van de zaak een paar maanden uit te stellen, om aanvullende rapportage op te laten maken.

Afgelopen november werd tijdens de niet-inhoudelijke behandeling van de zaak al besloten dat C. onderzocht moest worden in het PBC. C. zei toen dat hij ’gelijk wilde meewerken aan een onderzoek.’ Maar uiteindelijk weigerde hij.

Vandaag stelde C. dat hij zich beter voelt nu hij in het huis van bewaring gedwongen medicatie krijgt. Daarom zou dit keer écht een onderzoek willen ondergaan.

In een rapport adviseerden deskundigen van het PBC om bij een schuldig bevinding tbs op te leggen. Dat advies werd mede ingegeven doordat C. niet inzag dat hij ziek is. Volgens de deskundigen was er mogelijk sprake van schizofrenie of een psychose ten tijde van het plegen van het feit.

Met de gijzeling in augustus wilde C. NOS-zendtijd afdwingen en daarin mensen informeren over de AIVD. Daarbij bedreigde hij een NPO-medewerkster. Met een mes op de keel van het slachtoffer ging de man met haar het NPO-gebouw binnen. Tegen een andere medewerkster riep hij dat ze CNN moest bellen, dat de NOS moest worden ingelicht en dat zij met een cameraploeg moesten komen.

In een kamer liet C. het slachtoffer op een stoel zitten, waarna hij haar handen aan elkaar tapete. Hij stak met het mes in de muur, blokkeerde deur met een kapstok en ging met het mes naast haar zitten. Hij zei dat hij haar zou doodsteken als ze iets geks zou doen.