Nieuws/Binnenland
1865102
Binnenland

Gemeenten gaan Polen en Roemenen weren

Poolse arbeidsmigranten.

Poolse arbeidsmigranten.

AMSTERDAM - De gemeenten Maasdriel, Zaltbommel, Tiel en Zuidplas gaan Oost-Europese arbeidsmigranten weren om woonwijken leefbaar te houden.

Poolse arbeidsmigranten.

Poolse arbeidsmigranten.

Dit meldt Trouw. „Niet te veel Oost-Europeanen in één woning, niet te veel ’Polenhuizen’ in één straat en geen grootschalige locaties waar honderden arbeidsmigranten bij elkaar wonen”, omschrijft Johan van der Craats van expertisecentrum Flexwonen de maatregelen in de krant.

Uit onderzoek van Tiel is gebleken dat daar bijna 10 procent van de bevolking uit Oost-Europeanen bestaat. Veel van hen werken in de fruitteelt in de regio, maar omdat woonruimte er goedkoop is, heeft Tiel een aantrekkende werking op arbeidsmigranten uit het hele land.

Dankzij de maatregelen is er volgens Van der Craats een groot landelijk tekort aan het ontstaan: er zouden zo’n 10.000 woningen voor arbeidsmigranten bij moeten. „Onze schatting is onder meer gebaseerd op cijfers uit de markt. Officiële cijfers zijn er niet”, zegt Van der Craats.

Polderen

De gemeenten die maatregelen nemen, ’bieden tegelijkertijd onvoldoende alternatieve geschikte woonruimte’, zo stelt het expertisecentrum.

Van der Craats hoopt dat gemeenten nauwer overleg gaan hebben met uitzendorganisaties, omdat zij de meeste arbeidsmigranten naar Nederland halen. ,,Dit is niet alleen een huisvestingsvraagstuk, maar ook een economisch vraagstuk. Want werkgevers zijn maar wat blij met het arbeidsethos van deze werknemers uit landen als Polen en Roemenië."