Nieuws/Buitenland
1866320
Buitenland

Ook belasting op tafelvoetbal en jukeboxen geschrapt

Vlaanderen schrapt vinkenzangbelasting

BRUSSEL - Vlaanderen schrapt vanaf volgend jaar de belasting op vinkenzangwedstrijden. Bij het zogeheten vinkenzetten gaan vinkenhouders met een geblindeerde kooi langs de weg staan en turven ze gedurende een uur het aantal liedjes dat hun vogeltje zingt met een krijtje op een houten telstok. Omstanders kunnen weddenschappen afsluiten. De eigenaar van de vink die de meeste liedjes heeft gezongen is de winnaar.

Vinkenzetting is een eeuwenoude traditie, die ook in Nederland voorkomt. Vinken werden als lokvogel gehouden om roofvogels te vangen. Al in de zestiende eeuw werden er zangwedstrijden gehouden. Vroeger werden ze blind gemaakt, zodat ze niet werden afgeleid. Tegenwoordig leren vinkeniers hun vogels vaak liedjes door muziek af te spelen. Het gezang moet eindigen op ’suskewiet’, ook wel vinkenslag genoemd.

De Vlaamse regering schrapt ook de belasting op tafelvoetbal, biljart, flipperkasten en jukeboxen. De belasting op dergelijke speeltoestellen en behendigheidsspelen is onnodig en kost bovendien meer dan ze opbrengt, aldus minister Bart Tommelein (Financiën en Begroting).

De belasting op gokkasten gaat wel omhoog, van 3570 euro naar 4000 euro, aangezien gokverslaving de overheid veel geld kost.