Nieuws/Binnenland
1867442
Binnenland

’Oud-Vindicatlid schuldig aan mishandeling bij zwembadincident’

GRONINGEN - Het 25-jarige oud-Vindicatlid Wouter B. is in Groningen schuldig bevonden aan mishandeling van een tegenstander tijdens een waterpolowedstrijd. Er werd dinsdag echter geen straf opgelegd tegen het nagelkrabbende voormalige lid van de Groningse studentenvereniging.

Er was door het Openbaar Ministerie (OM) een celstraf van één week geëist, plus het betalen van een schadevergoeding van driehonderd euro. Deze door het slachtoffer gevraagde schadevergoeding werd niet toegewezen door de politierechter. Het betoog over opgelopen schade vond de rechter niet goed onderbouwd.

Afgelopen jaar werd dezelfde B. veroordeeld voor mishandeling rondom de introductieperiode van studentenvereniging Vindicat. De straf in die geruchtmakende kwestie had toentertijd niet zwaarder uitgepakt als het zwembadincident er in één moeite door bij betrokken was. Daarom werd er dinsdag geen ’nieuwe’ straf opgelegd.

De huidige Amsterdammer Wouter B. studeerde in 2016 in Groningen. Hij speelde in maart 2016 een felle wedstrijd met zijn team De Walvisch tegen tegenstander DraGor in zwembad De Parrel. Tijdens de titelwedstrijd zou B. tot vier keer toe lange krassen hebben gezet in borst en rug van een tegenstander. Die deed aangifte van mishandeling.

Foto’s van de verwondingen lieten behoorlijke krassen zien, zo werd op zitting duidelijk. B., die tegenwoordig in Amsterdam op hoog niveau speelt en dat volgend jaar in Rotterdam gaat doen, had daar ook kennis van genomen. „Het was inderdaad buitensporig letsel dat ik zag. Maar ik weet niet of ik dat heb gedaan”, zei hij tegen de politierechter. „Je hebt in de wedstrijd continu contact met tegenspelers, waardoor je eigenlijk geen zware overtredingen kunt maken.” B.’s nagels waren vooraf gecontroleerd.

De officier van justitie noemde waterpolo een hard spel. Spelers weten wel waar ze aan meedoen. „Maar grove, roekeloze overtredingen? Dat mag niet. Het kan bij waterpolo hard tegen hard gaan. Emoties lopen soms hoog op, sommige regels worden overtreden. Maar het strafrecht komt wel in beeld als het te ver gaat. Als je met twee handen krabt over het hele lijf heb je de intentie pijn te doen!” De rechter vatte samen: „Dit is geen gewoon spel. Daar geloof ik helemaal niks van.”

Volgens B.’s raadsman mr. Tjalling van der Goot is het niet helder wat er precies gebeurd is tijdens de kampioenswedstrijd. Getuigenverklaringen spreken elkaar tegen. „De een hoorde wel geschreeuw van de pijn, de ander niet. De scheidsrechters en het grote publiek zagen het ook niet.” Van der Goot stelde dat wat kan of niet in het zwembad geen zaak is voor de rechter, maar voor de tuchtcommissie van de sportbond. „Deze zaak is bijzonder. Doorgaans komt het alleen voor de rechtbank als er ernstig letsel is opgelopen. Mijn cliënt speelt op hoog niveau. De kans dat tegenstander het onderspit delft is groter dan andersom.”

B. werd eind vorig jaar veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Hij was op het hoofd gaan staan van een aspirant-lid van zijn toenmalige studentenvereniging, later in 2016. Daartegen is B. in beroep gegaan en dat loopt nog. De student is overigens inmiddels geen lid meer van het Groningse corps, hij werd geroyeerd. De kwestie in het zwembad werd tijdens de ’ontgroeningszitting’ van afgelopen jaar al wel aangekaart, maar daarbij op verzoek van de student en zijn raadsman nog niet behandeld. Zover was het dinsdag dus pas.