Nieuws/Binnenland
1867756412
Binnenland

Walrus Freya rust uit op onderzeeër in marinehaven Den Helder

DEN HELDER - De walrus die al een aantal weken rondzwemt voor de Nederlandse kust rustte dinsdagochtend uit op een onderzeeër van de Nederlandse marine. Op beelden die zijn gemaakt door de marine is walrus Freya goed te zien.

Het dier lag op de onderzeeër Zr.Ms. Dolfijn van de Walrusklasse. De onderzeedienst van de marine heet het dier welkom en een bemanningslid heeft hem van dichtbij gefotografeerd. „Helemaal zo gek nog niet.”

Het dier is al meerdere keren waargenomen voor de Nederlandse kust, onder meer in de havens van Den Helder en Harlingen en op Schiermonnikoog en Terschelling. Freya is waarschijnlijk de weg kwijt geraakt toen zij op zoek was naar eten, de dieren horen namelijk thuis in het noordpoolgebied.

Volgens Zeehondencentrum Pieterburen is er voldoende eten voor Freya in de Nederlandse wateren. „Als er niet voldoende voedsel was, dan was ze alweer weggegaan”, zegt een woordvoerder. „Walrussen moeten iedere dag 5 tot 10 procent van hun lichaamsgewicht eten. Deze misschien iets minder omdat het hier minder koud is dan in het noordpoolgebied, maar dan nog zijn dat tientallen kilo’s aan schelpdieren per dag.”

Toen de walrus voor het eerst in Nederland werd gezien, had ze een wond op haar voorflap. Op een foto die dinsdag is gemaakt, is die wond nog te zien. „Maar die lijkt niet erger geworden volgens onze dierenartsen”, zegt de woordvoerder van Pieterburen. „Ze lijkt in goede conditie. Het zou kunnen dat ze hier lang blijft.”

Eind augustus werd de walrus gesignaleerd in de haven van Harlingen. Het dier trok veel bekijks: