1868657
Binnenland

’Er is geen koppeling met een trein’

NS gaat samenwerken met Holocaust Museum

AMSTERDAM - Daar waar Deutsche Bahn de afgelopen maanden felle kritiek te verwerken kreeg met de plannen een hogesnelheidstrein naar Anne Frank te vernoemen, presenteerde de NS vandaag een plan om een samenwerkingsverband met het Holocaust Museum aan te gaan.

Tijdens een persconferentie in Amsterdam kondigde NS-topman Roger van Boxtel de samenwerking aan. Het plan is bij aanvang al omstreden. NS heeft in opdracht van de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog extra treinritten gereden waarmee de in Nederland wonende joden werden gedeporteerd, meestal naar Kamp Westerbork.

Bang voor een vergelijking met de actie van Deutsche Bahn zijn de NS en het Holocaust Museum niet. „Dit is van een geheel andere orde”, zegt directeur Emile Schrijver van het Holocaust Museum. „We hebben een missie om mensen te laten nadenken over wat er is gebeurd. Er is geen koppeling met een trein.”

Topman Roger van Boxtel zei dat de NS zijn eigen verleden niet wil wegstoppen. „Er moet blijvend en ongecensureerd aandacht blijven voor de rol die NS heeft gespeeld bij het transport van gedeporteerden tijdens de oorlog”, zei hij. ,,Het is moeilijk om daarmee te leven. Een van mijn voorgangers heeft hier eerder al zijn excuses voor aangeboden. Het is van belang dat wij de slachtoffers blijven herdenken.”

De NS wil in elk geval voor vijf jaar betrokken blijven bij het Holocaust Museum, onder andere met een financiële bijdrage, zonder te vermelden hoe hoog deze is. „Onze samenwerking zit ook in tijd en menskracht. We hopen en verwachten dat meer bedrijven ons zullen volgen.”