Nieuws/Binnenland
1869146407
Binnenland

Veiligheidsdiensten waarschuwden eerder voor pandemie

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

Amsterdam - Het gevaar van een pandemie zoals de huidige is al in diverse veiligheidsanalyses van de overheid voorzien.

Beeld ter illustratie

Beeld ter illustratie

De voorbereiding op zo’n ramp was onderdeel van de Nationale Veiligheidsstrategie die vorig jaar is gepubliceerd. Toch is hier weinig mee gedaan, schrijft NRC op basis van eigen onderzoek.

Al vanaf 2016 wordt in veiligheidsanalyses, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), gewezen op het gevaar van pandemieën en het tekort aan intensivecarebedden in zo’n periode. Experts van RIVM, TNO, AIVD en NCTV schreven daaraan mee.

Hun waarschuwingen resulteerden in een paragraaf in het belangrijkste beleidsstuk waarop het kabinet zijn nationale veiligheidsstrategie baseert. „Het risico van een uitbraak van een (ernstige) infectieziekte zoals een grieppandemie blijft (...) reëel”, staat in het document. „De Rijksoverheid voert op strategisch niveau beleid uit om hierop voorbereid te zijn.”

Het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland in een dagelijkse podcast. Met vandaag: supermarkthufters, het crisisdebat in de Tweede Kamer, én een zeldzame militaire actie. Luister de corona-update hier, hieronder of via je eigen podcast app.