Nieuws/Binnenland
1870611101
Binnenland

Brand in caravans van stadsnomaden in Amsterdam onder controle

AMSTERDAM - De brand in meerdere caravans in het Westelijk Havengebied in Amsterdam is onder controle. De brandweer verwacht nog enkele uren bezig te zijn met nablussen. Er zijn geen slachtoffers gevallen, meldt de brandweer.

De brand veroorzaakte zwarte, dikke rook, die in de wijde omgeving te zien was. Gasflessen bij de caravans zorgden voor explosies. De caravans horen bij een woonwagenkamp aan de Westpoortweg, waar stadsnomaden wonen. Voor de woonwagenbewoners is opvang geregeld. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

De ongeveer 40 stadsnomaden verhuizen om de aantal jaren naar een nieuw terrein. Twee jaar geleden moesten ze verhuizen naar 't Landje aan de Westpoortweg. Eerst zouden de nomaden met hun caravans en woonwagens naar de Kadoelen in Amsterdam-Noord worden verplaatst. Buurtbewoners kwamen daartegen in verzet, waarna werd gekozen voor een gedooglocatie in het meer afgelegen Westpoort. Tussen de stadsnomaden zitten daklozen, mensen met schulden of psychische problemen, kunstenaars, mensen uit het voormalig Oostblok, illegalen en ex-krakers, aldus een bericht op de website van de gemeente.