Nieuws/Binnenland
1870625118
Binnenland

Kabinet: vanaf morgen is 1,5 meter afstand weer verplicht

Amsterdam - Het is vanaf woensdag 24 november weer verplicht om anderhalve meter afstand te houden. De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen daar weer op handhaven, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Nu is anderhalve meter afstand houden nog een dringend advies. Het demissionaire kabinet had al aangekondigd dat het weer verplicht zou worden, maar de datum waarop de regel weer van kracht zou worden, was nog niet bekend.

De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, zoals in bioscopen, theaters en restaurants, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om anderhalve meter uit elkaar te blijven, zoals in het openbaar vervoer. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.

Basismaatregelen

Verplicht afstand houden is een van de maatregelen die het kabinet anderhalve week geleden aankondigde om de snelle opmars van het coronavirus te vertragen. De anderhalve meter werd een dringend advies totdat de wet was afgestoft om de ’veilige afstand’ te kunnen afdwingen. Dat is om middernacht het geval.

Ook werd toen besloten tot beperktere openingstijden voor onder meer winkels en horeca en het weren van publiek bij sportwedstrijden.

Het kabinet blijft daarnaast hameren op het belang van de basismaatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals thuisblijven en testen bij klachten, voldoende ventilatie en regelmatig de handen wassen. Alleen dan kan mogelijk voorkomen worden dat al volgende week nog harder wordt ingegrepen, waarschuwde premier Mark Rutte eerder.

Premier Rutte zei eerder dat als Nederlanders zich aan de basismaatregelen houden - zoals thuisblijven bij klachten, ventileren en handen wassen - er geen nieuwe lockdown nodig is.