Nieuws/Buitenland
187062844
Buitenland

Record van 30,9 miljoen euro op veiling voor zelfportret Frida Kahlo

NEW YORK - Zeldzame schilderijen van de Mexicaanse Frida Kahlo en de Fransman Pierre Soulages hebben dinsdag op een veiling bij Sotheby’s in New York respectievelijk 34,9 miljoen dollar (30,97 miljoen euro) en 20,2 miljoen dollar (17,9 miljoen euro) opgebracht. Het betekende voor beide kunstenaars een verkooprecord.

Zoals verwacht verbrak het zelfportret van Kahlo getiteld Diego y yo (Diego en ik), uit 1949, haar oude record. Het werk staat symbool voor de zelfportretten met een intense en raadselachtige blik die Kahlo (1907-1954) wereldberoemd maakten. Maar op dit werk verschijnt het gezicht van haar man Diego Rivera op haar voorhoofd - boven haar zwarte ogen, waaruit een paar tranen lijken te ontsnappen. Rivera wordt afgebeeld met een derde oog, een teken van de kwellingen die hij zijn vrouw aandoet.

Het schilderij uit 1961 van de 101-jarige Soulages, dat meer dan dertig jaar in een privécollectie had doorgebracht, komt uit de ’rode periode’ van de hoogbejaarde Franse kunstenaar, die juist bekendstaat om zijn beheersing van zwarte tinten.