Nieuws/Binnenland
1872366
Binnenland

Woede in raad na motie GroenLinks en D66

Amsterdam: laat krakende asielzoekers zitten

Burgemeester Jozias van Aartsen (links) en de groep ’We are here’ tijdens een eerdere kraakactie, op archiefbeeld.

Burgemeester Jozias van Aartsen (links) en de groep ’We are here’ tijdens een eerdere kraakactie, op archiefbeeld.

Amsterdam - Eigenaren van gekraakte panden waar uitgeprocedeerde asielzoekers in zitten worden door de gemeente Amsterdam gevraagd deze voorlopig niet te laten ontruimen. Dat heeft waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen in een brief aan de gemeenteraad laten weten.

Burgemeester Jozias van Aartsen (links) en de groep ’We are here’ tijdens een eerdere kraakactie, op archiefbeeld.

Burgemeester Jozias van Aartsen (links) en de groep ’We are here’ tijdens een eerdere kraakactie, op archiefbeeld.

Hoewel kraken, zoals Van Aartsen in zijn brief aangeeft, een strafbaar feit is, worden huiseigenaren van wie hun pand bezet is door de krakers nu door de gemeente gevraagd hun verzoek tot ontruiming op te schorten. Dit plan kwam uit de koker van GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink, die tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van 14 maart een motie indiende die werd aangenomen door een linkse meerderheid in de raad. Ook D66 stemde mee.

„Het college stelt voorop dat uw wens om barmhartigheid te betrachten jegens deze kwetsbare groep ons aan het hart gaat”, aldus Van Aartsen. „Wat het college kan, en ook zal doen, is aan eigenaren van gekraakte panden vragen om te overwegen hun verzoek tot ontruiming voor bepaalde tijd op te schorten.”

Volgens Van Aartsen is het Openbaar Ministerie in Amsterdam bereid om samen met de pandeigenaar te kijken „naar een later moment van ontruimen om zo de groep langer in het pand te laten verblijven.” Van Aartsen merkt wel op dat de eigenaar hier geenszins toe verplicht is. De rechter heeft onlangs zelfs nog bepaald dat het feit dat de krakers op straat komen te staan geen reden is om niet of later te ontruimen.

Van der Laan

GroenLinks, nu de grootste partij in de Amsterdamse raad, wil al tijden de voorzieningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers uitbreiden, maar botste daarover regelmatig hard met wijlen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA). Die hanteerde een ’rode lijn’ en zorgde ervoor dat niemand op straat hoefde te slapen, maar vreesde een aanzuigende werking als ook overdag opvang wordt geboden aan uitgeprocedeerde asielzoekers.

Van der Laan protesteerde vorig jaar mei nog fel tegen de plannen van GroenLinks en vond dat Groot Wassink met een motie een ’schijnoplossing’ aandroeg en de gemeenteraad op het verkeerde been zette. „Ik weet zeker zeker dat tachtig procent van de Amsterdammers en misschien wel meer die rodelijngedachte zoals wij die nu al vijf, zes jaar doen, van harte ondersteunt. Maar ik weet inderdaad dat hier in de raad eigenlijk wel een meerderheid is die veel verder zou willen gaan. Als je dat doet, kom je op een gegeven moment te ver af te zitten van wat de hoofdstroom in Amsterdam vindt”, aldus Van der Laan.

12 panden gekraakt

Tijdens het paasweekeinde werden door activisten en uitgeprocedeerde asielzoekers van de beweging ’We are here’ maar liefst twaalf panden in de Rudolf Dieselstraat gekraakt, omdat zij de bed-bad-broodvoorzieningen die de stad biedt niet voldoende vinden.

De eigenaar van de panden, woningcorporatie Ymere, heeft aangifte heeft gedaan van de kraak en doet morgen opnieuw aangifte van nieuwe kraak. „Laat duidelijk zijn dat we hier niet gelukkig mee zijn”, zegt een woordvoerder van Ymere. „De huidige woningen worden tijdelijk verhuurd aan studenten, daarna gaan de woningen tegen de vlakte en zullen er 250 sociale huurwoningen verrijzen. We kennen de motie van GroenLinks en D66, hebben begrip voor de situatie van de uitgeprocedeerde migranten, maar willen ook dat mensen de wet respecteren. Alle procedures zijn daarom in gang gezet.”

Woensdagavond wordt de kwestie behandeld in de gemeenteraad van Amsterdam. VVD-raadslid Marianne Poot: „Als dit een voorbode is van het kraakbeleid dat onder een nieuw college mogelijk is, dan houden wij ons hart vast.” Poot gaf aan dat haar partij bereid was aangifte te doen als Ymere dat niet zou doen. „Want kraken is wettelijk verboden.” VVD-Tweede Kamerlid Daniel Koerhuis heeft om opheldering gevraagd bij minister Ollongren (BZK). Hij wil weten of de minister kan ingrijpen en noemt de situatie ’onacceptabel’.

Grote rechtsongelijkheid

Fractievoorzitter Annabel Nanninga van Forum voor Democratie in Amsterdam laat weten dat het „absurd” is dat het kraakverbod in de hoofdstad niet wordt gehandhaafd. „Wetgeving geldt voor alle Nederlanders. We schorten toch ook niet zomaar het innen van gemeentebelastingen op? Dit is grote rechtsongelijkheid en een idioot signaal naar de Amsterdammers en de rest van Nederland. Eigenlijk zegt Amsterdam: het is een criminele daad, maar we doen er niets aan.”

Kraakcircus

Ook CDA’er Diederik Boomsma is ontstemd. „Volkomen absurd dat we überhaupt al in deze situatie zijn beland dat keer op keer nieuwe panden worden gekraakt. Het is strafrechtelijk verboden! Waarom wordt het verbod niet gehandhaafd? Dit kraakcircus moet eindelijk stoppen. De gemeente moet eindelijk zijn verantwoordelijkheid nemen en de wetten van dit land handhaven, en niet de kosten van het eigen falen via een soort morele chantage op particuliere pandeigenaren afwentelen.