Nieuws/Buitenland
1873590471
Buitenland

Vijf doden en zeker honderd gewonden door verwoestende tornado Tsjechië

Hodonín - Een tornado in het zuiden van Tsjechië, niet ver van de grens met Oostenrijk, heeft zeker vijf mensenlevens geëist, melden Oostenrijkse media. De schade is enorm en volgens een meteoroloog van de Tsjechische televisie zijn er windstoten geweest van 267 tot 322 kilometer per uur. Het zou mogelijk gaan om de sterkste tornado ooit in het land gemeten, met een kracht van 3 tot 4 op de schaal van Fujita.

Er is ook sprake van minstens 150 gewonden in de regio met de plaatsen Hodonin en Breclav, zo’n tachtig kilometer ten noordoosten van Wenen. Foto’s op social media en nieuwswebsites tonen huizen en enkele kerken met kapotte ramen en vernielde daken. Ook zijn er veel omgevallen bomen en beschadigde auto’s te zien.

De Tsjechische televisie meldde dat ongeveer zeven kleine steden „enorm” geraakt zijn, aldus een woordvoerder van de hulpdiensten. Een ambtenaar van een gemeente Hrusky zei dat de helft van de stad praktisch met de grond gelijk is gemaakt. In Hodonin werd onder meer een bejaardenhuis verwoest en een bus omvergeworpen.

Leger

Het Oostenrijkse Rode Kruis en brandweerkorpsen schoten te hulp. Ook uit het naburige Slowakije kwamen reddingswerkers. De Tsjechische autoriteiten waren van plan het leger in te zetten voor de hulpverlening. De Tsjechische minister Jan Hamáček van Binnenlandse Zaken schreef op Twitter dat de situatie in het gebied ernstig was en dat alle hulpdiensten aan het werk waren.

Op beelden op sociale media is te zien dat de tornado een spoor van vernieling heeft achtergelaten.

Bent u in Tsjechië en weet u meer? Mail naar nieuwsdienst@telegraaf.nl of app naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952