Nieuws/Buitenland
1874033384
Buitenland

Stilstand coronabesmettingen België: ’Mogelijk door winkelen in Nederland’

Viroloog Van Gucht

Viroloog Van Gucht

BRUSSEL - De daling van het aantal Belgen dat het coronavirus oploopt, lijkt te stokken. Er werden zelfs weer wat meer coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. „Dat is wel een beetje zorgelijk”, zegt viroloog Steven Van Gucht, die spreekt namens het Belgische coronacrisiscentrum.

Viroloog Van Gucht

Viroloog Van Gucht

Van Gucht ziet „nog altijd een lichte daling” van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames. „Maar als we kijken naar de laatste drie dagen zo, dan kunnen we bijna spreken van een stabilisatie”, zeker in Vlaanderen en de provincie Luxemburg. Het is nog gissen naar wat er precies aan de hand is, verklaarde de viroloog op een nieuwe persconferentie van het crisiscentrum.

Winkelen

Hij sluit niet uit dat Belgen die gaan werken of winkelen over de grens in Nederland en Luxemburg, waar het coronavirus momenteel meer rondwaart dan in België, het virus een handje helpen. „Daar moeten we wel mee opletten”, zei Van Gucht op de Belgische nieuwszender Radio 1. Ook gaat het virus meer rond onder jonge kinderen, die sinds drie weken weer naar school gaan.

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is, over een week genomen, met 2 procent toegenomen ten opzichte van zondag. Sinds de tweede golf begin november een hoogtepunt bereikte, werd het juist rustiger in de ziekenhuizen. Er liggen nu ruim 3200 mensen met het virus in een ziekenhuisbed.

„We moeten met zijn allen een klein tandje bijsteken”, zegt Van Gucht, en zeker met de feestdagen op de tellen passen. Dan zijn extra coronomaatregelen volgens hem niet nodig en zal de daling toch doorzetten.