Nieuws/Binnenland
1874409
Binnenland

Debat na liquidatie broer kroongetuige

’Wapencontroles uitbreiden in strijd tegen Mocro-maffia’

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) tijdens een schorsing van het debat over de strijd tegen het liquidatiegeweld in Amsterdam.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) tijdens een schorsing van het debat over de strijd tegen het liquidatiegeweld in Amsterdam.

Den Haag - In de strijd tegen de Mocro-maffia en brutale liquidaties krijgen agenten wellicht meer bevoegdheden. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of dienders in meer gevallen mogen controleren op wapens.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) tijdens een schorsing van het debat over de strijd tegen het liquidatiegeweld in Amsterdam.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) tijdens een schorsing van het debat over de strijd tegen het liquidatiegeweld in Amsterdam.

Dat zegde de bewindsman toe in een debat over de liquidatiegolf die vooral Amsterdam teistert. Recent werd in de hoofdstad de broer van de kroongetuige in zaak rondom de Mocro-maffia doodgeschoten.

Op aandringen van het CDA bekijkt Grapperhaus of de politie meer bevoegdheden kan krijgen. Volgens Kamerlid Madeleine van Toorenburg mogen agenten lang niet altijd bijvoorbeeld de kofferbak van een verdacht persoon openen. Terwijl dit wel een wapenvondst kan opleveren. Het moet juridisch makkelijker worden om als diender zo’n controle uit te mogen oefenen, vindt Van Toorenburg. Het kabinet gaat bekijken of dit soort controles verruimd kunnen worden. Leden van criminele organisatie lijken immers nog te makkelijk aan wapens te kunnen komen waarmee ze hun liquidaties kunnen uitvoeren.

’Aan wolven overgeleverd’

Minister Grapperhaus benadrukte in het debat het belang van kroongetuigen. Zonder getuigen zijn we volgens hem ’aan de wolven overgeleverd’, de georganiseerde misdaad is immers moeilijk op te rollen. Ondanks dat er nu vragen zijn over de bescherming van dit soort tipgevers en hun familie, wil de minister doorgaan met het middel van kroongetuigen. De SP vroeg zich hardop af of dat wel kon op dit moment omdat onschuldige doden, zoals familieleden van getuigen, zo veel mogelijk voorkomen moeten worden.

Op aandringen van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken komt de minister wel met een brief over hoe dit soort getuigen beschermd worden. Bij meerdere Kamerleden leeft de vraag in hoeverre dit soort tipgevers, maar ook andere bedreigde mensen, altijd de juiste bescherming krijgen. De diensten die de beveiliging moeten uitvoeren hebben bovendien capaciteitstekorten. Daardoor zouden zij er sneller voor kunnen kiezen om iemand toch maar niet te beveiligen.

Meer geld

Na de nieuwe liquidatie klonk de roep om meer agenten, en dan vooral dienders in Amsterdam, wederom sterk. Grapperhaus zegde in debat vanavond echter niet meer toe dan in het regeerakkoord al was beloofd: 267 miljoen euro voor de politie structureel erbij en eenmalig 100 miljoen voor de strijd tegen ondermijning. „Ze gaan niet met lege handen naar huis”, zei Grapperhaus na afloop van het debat op de vraag wat er nou was gebeurd met de roep om meer inzet. „Dat extra geld dat we vrijmaken gaan we inzetten op meer capaciteit en ook in de kwaliteit van de opsporing.”

Maar meer dan het al geregelde geld wordt het dus voorlopig nog niet, vroeg de PVV in het debat. „Met de besteding van die 267 miljoen gaan we nu aan de slag, dan moet u niet bij voorbaat al zeggen: ’er moet meer gedaan’”, zei Grapperhaus daarop. Opmerkelijk genoeg vroeg juist het CDA, Grapperhaus’ eigen partij, recent nog om nog meer geld voor de politie.

’Prijs huurmoord lijkt gedaald’

Grapperhaus sprak zijn walging uit over de vele moorden. Hij haalde aan dat de recent vermoorde broer van de kroongetuige een ’onschuldige vader van twee kinderen’ is. Het valt de minister op dat deze groep moordenaars geen enkel moreel besef lijkt te hebben, van onschuldige omstanders trekken ze zich niks aan. Bovendien: „Het lijkt er op dat de prijs van een huurmoord is gedaald en nog steeds dalende is.”

De minister wil ’voortvarend’ aan de slag met een verdubbeling van de strafmaat voor wapenbezit. Eerder kondigde hij al aan de straffen op georganiseerde criminaliteit te willen verhogen.