Nieuws/Binnenland
1875033
Binnenland

Tuintjes vergroenen zonder gehate tegeltaks

Tegel eruit, plantje erin.

Tegel eruit, plantje erin.

Utrecht - Een tegelvrije tuin door de strot van de burger douwen gaat niet werken, zo lijkt op verschillende Utrechtse gemeentehuizen te zijn geconcludeerd. Met de wortel in plaats van de stok wordt gepoogd om groene vingers te kweken, met als doel extreme wateroverlast en zogenoemde hittestress in de zomermaanden te voorkomen. Want een groene tuin is tegenwoordig, met de huidige overspannen huizenmarkt, bijna net zo schaars als een betaalbaar huis mét tuin in Utrecht.

Tegel eruit, plantje erin.

Tegel eruit, plantje erin.

Met de pakkende slogan ’Tegel eruit, plantje erin’ heeft hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden daarom april omgedoopt tot ’Maand van de Watervriendelijke Tuin’. Tuincentra en bouwmarkten in zes gemeenten in de regio doen eraan mee. Een korting van 25 euro op een regenton; stenen inruilen tegen planten; een gratis plantje inclusief plantensteker: de handreiking is daar. De gemeente Woerden geeft de winnaar van een ’groen-quiz’ zelfs een regenton ter waarde van ruim 100 euro cadeau.

De lokkertjes verdringen de door liefhebbers van een onderhoudsvrij patiootje gevreesde tegeltaks, althans voorlopig, naar de achtergrond. Met de belasting op stenen tuinoppervlak wordt al jaren gespeeld. Een onderzoek naar de voor- en nadelen stond ook in het laatste verkiezingsprogramma van de Utrechtse GroenLinks-fractie, die nu naarstig zoekt naar partijen om dat programmma uit te voeren.

Geveltuintjes en vijvers

Op de laagdrempelige sociale media wil Facebookaccount Waterproof030 interesse wekken voor geveltuintjes en vijvers. Het adres van de organisatie: Stadsplateau 1, waar het gemeentebestuur huist. Waterproof030 is weer onderdeel van de landelijke Operatie Steenbreek.

Volgens de in Zeist gevestigde Tuinbranche Nederland is waterbeheer van tuinen ’echt hot’, aldus adjunct-directeur Brenda Horstra. „We worden door waterschappen en gemeenten overladen met vragen.” Maak het leuk en leg het initiatief bij de burger, die de tuincentra in de lente toch al weet te vinden.

Tuincentrum geeft watervriendelijk advies

Daarom heeft de branche-organisatie zelfs het ’Handboek voor de watervriendelijke tuin’ gemaakt, waarmee tuincentrum-medewerkers klanten kunnen adviseren met klimaatverandering in het achterhoofd. „Wees de klanten voor en breng de waterproblematiek ook zelf onder de aandacht”, luidt een inleidend advies.

Volgens Horstra moeten tuincentra „kennis- en belevingscentra van groen en duurzaamheid worden.” De ideale verhouding van een tuin is volgens haar veertig procent tegels en zestig procent groen. Maar meer mag ook natuurlijk.