Nieuws/Binnenland
1875469080
Binnenland

’Spanningsveld tussen openheid en rustbehoefte’

Tbs-specialist: doofpotten is breed probleem

Advocaat Job Knoester.

Advocaat Job Knoester.

BOSCHOORD - Het binnenhuis houden of sjoemelen met incidenten rond tbs’ers door klinieken is een landelijk probleem en speelt niet alleen bij de kliniek Hoeve Boschoord. „Het is een spanningsveld tussen enerzijds de samenleving informeren en anderzijds de angst voor druk op de behandeling.”

Advocaat Job Knoester.

Advocaat Job Knoester.

Dat zegt de advocaat Job Knoester, tbs-specialist en voorzitter van de vereniging van tbs-advocaten. Knoester zegt de zorgen die medewerkers van de kliniek Hoeve Boschoord in De Telegraaf hebben geuit over het wegmoffelen van incidenten door de kliniek, te herkennen. Het gaat om incidenten op het gebied van drugs, zeden en geweld.

„De klinieken zitten in een lastige spagaat. Er is de wens van de maatschappij en overheid om alles te willen weten wat er misgaat in de klinieken. En het is uit het oogpunt van veiligheid ook belangrijk en begrijpelijk. Maar het melden heeft een keerzijde. Er ontstaat een verkramping: politiek, maatschappij en ministerie reageren verontrust waardoor er meer druk op de kliniek kan komen. De behandeling van patiënten kan vastlopen. En dat kan leiden tot grote frustratie onder tbs’ers”, legt Knoester uit. Hij legt uit dat één ernstig incident gevolgen kan hebben voor alle patiënten in de kliniek.

De medewerkers uit alle lagen van de kliniek Hoeve Boschoord en de zorginstelling Trajectum waar die onder valt, zeiden in deze krant ook al dat de instelling incidenten regelmatig niet meldt of kleiner maakt, omdat het management vreest voor boetes of hernieuwd toezicht. Dat, zo lichtten ze toe, legt druk op de behandelingen en kan gevolgen hebben voor de financiële positie van de zorginstelling. „Het onder het tapijt moffelen is een breed probleem. Er is een ongezonde meldcultuur.”