Nieuws/Buitenland
1876881
Buitenland

Vergiftigde dochter Skripal reageert voor het eerst: ’Het gaat goed’

MOSKOU - Een familielid van de vergiftigde voormalige dubbelspion Sergej Skripal heeft voor het eerst sinds de zenuwgifaanval gesproken met Joelia, die eveneens slachtoffer was van de gifaanval. „Ze zei dat het met iedereen goed gaat en dat ze zelf momenteel ook ok is”, vertelde Viktoria Skripal tegen The Guardian.

Viktoria liet de Britse krant daarna weten dat er binnenkort een transcript van haar telefoongesprek met Joelia door Russische persbureaus vrijgegeven zal worden. „Ook in het Engels”, aldus Viktoria.

Gevraagd naar de conditie van haar vader, vertelde ze haar nichtje dat ’het met iedereen goed gaat’ en dat ’iedereen beter zal worden’. Viktoria - dochter van de overleden broer van Sergej - heeft plannen om naar Londen af te reizen. Ze wil Joelia weer naar Rusland krijgen.

Geen garanties

„Ik heb één doel: daarheen vliegen en Joelia halen. Op z’n minst Joelia”, zei ze op de Russische staatszender Russia-1. Viktoria stelde al contact te hebben gehad met de Russische ambassadeur in Londen. Hij zou haar hebben geholpen bij de aanvraag van reisdocumenten. De Britse autoriteiten zouden overigens geen garanties hebben gegeven dat ze haar nicht daadwerkelijk te zien krijgt. Daar zou Joelia over mogen beslissen.

De voormalige Russische dubbelspion Sergej en zijn dochter Joelia liggen sinds vorige maand in het ziekenhuis. Ze waren bewusteloos aangetroffen op een bankje in Salisbury. Later bleek dat ze waren besmet met zenuwgas.