Nieuws/Buitenland
187695412
Buitenland

Nieuwe aanklacht dreigt tegen agent die Floyd doodde: ’Al eerder knie in nek van zwarte arrestant’

Ex-politieagent Derek Chauvin.

Ex-politieagent Derek Chauvin.

WASHINGTON - De Amerikaanse justitie bekijkt of een nieuwe aanklacht mogelijk is tegen ex-agent Derek Chauvin, die al schuldig is bevonden aan de dood van de zwarte George Floyd tijdens een hardhandige arrestatie in de stad Minneapolis. De ontslagen agent zou al eerder met zijn knie op de nek van een zwarte arrestant hebben gedrukt. Het gaat daarbij om een tiener, die bijna 17 minuten lang in bedwang zou zijn gehouden en eveneens klaagde dat hij geen lucht kreeg, meldt ABC News.

Ex-politieagent Derek Chauvin.

Ex-politieagent Derek Chauvin.

Bij Floyd bleken ruim 9 minuten fataal. Chauvin stond terecht voor drie aanklachten, van moord tot het minder zware doodslag. Hij werd eerder deze week aan alle drie schuldig bevonden door een jury tijdens een rechtszaak in Minneapolis. Een rechter bepaalt over acht weken de straf.

Maanden voor de start van het proces tegen Chauvin dienden de aanklagers het verzoek in om het incident uit 2017 aan de jury voor te leggen. Ze wilden zo een patroon in het gedrag van Chauvin laten zien. Maar de rechter liet dat niet toe. Een aanklager verwees destijds naar de videobeelden. Die tonen een veel gewelddadigere behandeling van het kind dan Chauvin in zijn rapport beschrijft, aldus justitie toen.