Nieuws
1877268
Nieuws

'Hoe tinnitus mijn vader suïcidale gedachten bezorgde'

De vader van VROUW-collega Marjolein lijdt al vier jaar aan tinnitus. Deze tinnitus heeft zoveel invloed op zijn dagelijks leven, dat hij het afgelopen jaar tot twee keer toe vrijwillig is opgenomen op een gesloten GGZ-afdeling. Ook sloot hij noodgedwongen zijn autorijschool. Lees hieronder de brief die Marjolein aan haar vader schreef.

De dag waarop je vertelde dat je het leven niet meer zag zitten, kan ik mij helder voor de geest halen. Het was een vrijdagavond, nu zo’n drie jaar geleden, toen je onze televisieavond onderbrak om dit te vertellen.

CIRKELZAAG

De kalmte die ik hoorde in je stem toen je deze woorden uitsprak vond ik angstaanjagend. Je legde heel rustig uit hoe wanhopig de oorverdovende geluiden van de tinnitus (oorsuizen, red.) je hadden gemaakt. Het was alsof je continu naast een cirkelzaag stond en door dat geluid heen hoorde je nog twee verschillende piepen.

Daarbij zorgde de hyperacusis (overgevoeligheid voor normale alledaagse geluiden, red.) ervoor dat alle inkomende geluiden van buitenaf pijnlijk aan je hoofd zijn. Je wenste dat het voor een minuut stil kon zijn in je hoofd, omdat je niet meer wist hoe dat was. Het was niet dat je dood wilde om het doodgaan. Je zag de dood als de enige oplossing om de stilte in je hoofd te laten terugkeren.

Een aantal jaar eerder had je tijdens een onderzoek in het ziekenhuis een hartstilstand gekregen en je vertelde hoe vredig deze bijna-doodervaring voor je was geweest. Nooit eerder was je open geweest over je gevoelens en gedachtes die al maanden rondspookten in je hoofd. Ook mijn zus en beide broers wisten van niets.

Het hele verhaal lees je nu op vrouw.nl: „Mama belde dat het slecht met je ging. Je kon alleen maar huilen en schreeuwen dat je er een eind aan ging maken. Je was de controle volledig verloren.”