Nieuws/Buitenland
1877282466
Buitenland

’Tilburgse jihadiste heeft kinderen bij Belg’

Foto ter illustratie, niet de vrouwen uit het verhaal.

Foto ter illustratie, niet de vrouwen uit het verhaal.

ANKARA - Een van de twee vrouwelijke Syriëgangers die zich vorige week met hun kinderen hebben gemeld bij de Nederlandse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara heeft kinderen met een Belgische jihadist. Dat meldt de Belgische krant De Morgen.

Foto ter illustratie, niet de vrouwen uit het verhaal.

Foto ter illustratie, niet de vrouwen uit het verhaal.

Het gaat om een vrouw met twee kinderen van drie en vier jaar oud. Zij heet Fatima H. en woonde in Tilburg, aldus de krant. Op de dag dat ze bij de ambassade aankwam, werd haar Nederlandse nationaliteit afgenomen. Zij zou 23 jaar oud zijn en ook nog de Marokkaanse nationaliteit hebben. De andere vrouw, die één kind heeft, mocht haar Nederlandse nationaliteit behouden.

Volgens De Morgen is de Belgische vader Ali El Morabit, die in 2015 bij verstek veroordeeld is tot vijf jaar cel wegens betrokkenheid bij de terroristische groep Sharia4Belgium. Het is onduidelijk of hij nog leeft.

Tips? App naar onze whatsapp tiplijn. Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

Uitlevering

Nederland wacht af of Turkije de twee vrouwen wil vervolgen. Zo niet, dan zal Nederland alleen om uitlevering vragen van de vrouw die haar nationaliteit mocht behouden. Of België een rol gaat spelen rond de kinderen van Fatima H. is nog onduidelijk.

België heeft volgens De Morgen in de Nationale Veiligheidsraad vastgelegd dat het land kinderen onder de tien jaar oud terughaalt als ze zich aanbieden op een veilige plaats. „Eventuele banden met België moeten bewezen worden, via DNA-testen”, zegt een bron rond de veiligheidsdiensten tegen de krant. Er zou bijvoorbeeld gekeken kunnen worden naar een DNA-match met grootouders.