Nieuws/Binnenland
1877418046
Binnenland

Opnieuw grote drugsvondst in haven Rotterdam: 1000 kilo tussen ananassen

ROTTERDAM - In de Rotterdamse haven heeft de douane opnieuw een grote partij cocaïne onderschept. In de nacht van zondag op maandag werd een partij van 1000 kilo ontdekt in een container met ananassen, afkomstig uit Costa Rica. De coke heeft een straatwaarde van 75 miljoen euro. Zondagochtend onderschepte de douane 1100 kilo. Toen zaten de drugs (straatwaarde 85 miljoen euro) verstopt in een container bananen uit Ecuador.

De schepen die de containers vervoerden, waren beide via Antwerpen naar Rotterdam gekomen. De bedrijven voor wie de fruitladingen bestemd waren, hebben volgens het OM vermoedelijk niets met de drugssmokkel te maken.

Het HARC-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft de zaken in onderzoek.

Vorig jaar onderschepte het HARC-team in totaal 33.732 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven. Dit was bijna een verdubbeling van de hoeveelheid drugs die werd gevonden in 2018; toen onderschepte het team 18.947 kilo cocaïne. De drugs zitten vrijwel altijd verstopt in containers met een andere lading, variërend van fruit, bevroren kippenbouten of boomstammen, tot limoensap, vis en speksteen.