Nieuws/Binnenland
1877418719
Binnenland

Meer politietoezicht Tilburg na spontaan feestje

Burgemeester grijpt met noodbevel in tegen carnavalsoptocht, ook elders feestgangers

In Ubachsberg vieren familieleden ondanks de coronamaatregelen dit weekend hun eigen carnavalsfeestje.

In Ubachsberg vieren familieleden ondanks de coronamaatregelen dit weekend hun eigen carnavalsfeestje.

GEESTEREN - Een alternatieve carnavalsoptocht in het Overijsselse Geesteren is zondag gestaakt, nadat de burgemeester een noodbevel uitvaardigde. Aan de optocht van de jeugdcarnavalsvereniging de Kroegtijgers deden zo’n veertig auto’s mee, waarvan enkele voorzien van aanhangwagens met muziek. Enkele honderden carnavalisten verzamelden zich zondagmiddag op het Vrijthof in Maastricht. Ook Tilburg nam maatregelen tegen spontane feestgangers. En in Amsterdam werd bij de Prinsengracht gedanst.

In Ubachsberg vieren familieleden ondanks de coronamaatregelen dit weekend hun eigen carnavalsfeestje.

In Ubachsberg vieren familieleden ondanks de coronamaatregelen dit weekend hun eigen carnavalsfeestje.

De gemeente en politie zijn in beraad over verdere stappen tegen de vereniging. Dat meldt de gemeente Tubbergen, waar Geesteren onder valt, in een verklaring op de eigen website.

De gemeente nam naar eigen zeggen zaterdagavond contact op met de voorzitter van de Geesterense jeugdvereniging, na een oproep van de Kroegtijgers voor een alternatieve optocht. In dat gesprek zou de voorzitter „nadrukkelijk” zijn gewaarschuwd de optocht niet door te laten gaan. Toen zondagochtend toch zo’n veertig auto’s de straat opgingen, vaardigde de burgemeester het noodbevel uit. De optocht is daarna volgens de gemeente gestaakt.

Online carnaval

De burgemeester zegt het ontzettend jammer te vinden dat dit nodig is. „We begrijpen dat het heel jammer is dat carnaval niet door kan gaan. Daarom hebben we veel waardering voor de verenigingen die moeite hebben gedaan voor het organiseren van online carnavalsgala’s. We vinden het ontzettend jammer dat de jeugd, die eigenlijk het meest digitaal vaardig is, hier niet op heeft aangehaakt en ondanks een flinke waarschuwing toch een optocht heeft gehouden”, zegt burgemeester van Tubbergen Wilmien Haverkamp-Wenker.

Ook in Amsterdam komen groepen mensen bijeen. Een verslaggever van De Telegraaf was bij de Prinsengracht getuige van een spontaan feestje op straat, met muziek vanuit een luide box. „Dit is het enige wat we nog meemaken”, zegt een aanwezige.

Carnaval Maastricht

Op enkele plaatsen in Limburg hebben zondagmiddag groepjes feestgangers carnaval spontaan geopend. Zo verzamelden zich zondagmiddag volgens de politie zo’n 250 mensen op het Vrijthof in Maastricht. In Heerlen kwamen enkele tientallen mensen bijeen op het Pancratiusplein om de eerste carnavalsdag te vieren. De sfeer was gezellig, en er werd onder meer het Limburgs Volkslied onder een stralende middagzon gezongen. Ook in Sittard en Roermond was er wat toeloop van deels verklede en geschminkte mensen. De sfeer was overal gemoedelijk en ontspannen.

Omdat carnaval niet door kan gaan in de huidige vorm zijn er zondagmorgen honderden schoenen op de Grote Markt in Breda neergezet, als ’herdenking’.

Omdat carnaval niet door kan gaan in de huidige vorm zijn er zondagmorgen honderden schoenen op de Grote Markt in Breda neergezet, als ’herdenking’.

Op het Vrijthof vroeg de politie mensen meermaals om het plein te verlaten. Rond 16.30 uur waren er volgens een woordvoerster van de politie nog zo’n honderd mensen op het Vrijthof, de anderen waren vertrokken. De politie liep het plein op om er bij de achterblijvers op aan te dringen weg te gaan. De woordvoerster kon nog niet zeggen of er boetes zijn uitgeschreven.

De politie roept mensen op zich ook met carnaval aan de coronamaatregelen te houden. „Het is prachtig carnavalsweer en we begrijpen alle ’vastelaoveskriebels’. Echter moeten de coronamaatregelen wel altijd in acht genomen worden”, laat de Limburgse politie weten.

Tilburg

De politie in Tilburg lette zondag extra op in het centrum van de stad, nadat het zaterdag op het Piusplein en in de Piushaven te druk zou zijn geweest met mensen die toch gezellig carnaval wilden vieren. Op Twitter adviseert de Tilburgse politie in het Tilburgs dat als het te druk wordt, ze met een 1,5 meter polonaise naar huis moeten gaan.

Hoeveel mensen er zaterdag precies waren, vindt een politiewoordvoerder lastig aan te geven. „Maar het was te druk.” Volgens de zegsman dronken mensen er een biertje en is de politie over het algemeen best tevreden met de „sfeer waarin dat alles plaatsvond.”