Nieuws/Buitenland
1878570415
Buitenland

Historisch huis rolt door de heuvelachtige straten van San Francisco

San Francisco - Voor wie dacht dat verhuizen een gedoe is; het kan altijd erger. De eigenaren van dit 138 jaar oude Victoriaanse huis, verhuisden niet zelf, maar lieten hun geliefde stulpje door de heuvelachtige straten van San Francisco rollen op weg naar een nieuw adres.

Het enorme grijs/groene huis met zes slaapkamers uit 1882 werd op gigantische opleggers geladen om het zes blokken door Golden Gate City te verplaatsen. De bijzondere ver’huizing’ van Franklin Street naar Fulton Street leverde bijzondere beelden op getoond door nieuwszender ABC7, meldt onder meer de New York Post.

Toeschouwers stonden langs de route om de bijzondere processie te aanschouwen. Het eerste deel van de reis moesten verhuizers met het gevaarte navigeren over een van de beruchte heuvels van de stad.

„Dat is altijd moeilijk voor een huis”, zei verhuizer Phil Joy. Joy moest vergunningen regelen bij zo’n 15 stadsdelen om het pand te mogen verplaatsen, meldt de San Francisco Chronicle. De eigenaar moest zo’n 400.000 dollar aan verhuiskosten ophoesten om het historische pand te verplaatsen.

Om plaats te maken voor het rollende huis moesten parkeermeters tijdelijk worden weggehaald, boomtakken gesnoeid en verkeersborden verplaatst.

Op de oude locatie werd het huis volgens Zillow (een soort Funda) geschat op ongeveer 5 miljoen dollar. Op het inmiddels leegstaande terrein wordt binnenkort een appartementencomplex gebouwd met zo’n zestig appartementen.