Nieuws/Binnenland
1878887
Binnenland

Heibel om afschieten honden op Bonaire

Archieffoto.

Archieffoto.

Den Haag - Op Bonaire is heibel uitgebroken over honden. Uit interne mails die in het bezit zijn van deze krant blijkt dat de hoofdofficier van justitie in Caribisch Nederland de politie op opmerkelijke wijze aanspoort om loslopende huisdieren af te schieten.

Archieffoto.

Archieffoto.

Volgens PVV-Kamerlid Lilian Helder gaat het Openbaar Ministerie daarmee zijn boekje te buiten. Ze eist opheldering van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

In een mailwisseling in februari dit jaar vraagt een dierenarts op Bonaire aan de lokale politie wat hij aan moet met een paar honden die andere honden hebben gebeten. Een van de dieren zou zijn overleden aan de wonden. De dierenarts vraagt aan de politie er voor te zorgen dat de eigenaar zijn honden voortaan binnenhoudt.

Wanneer een agent deze mail doorstuurt naar het Openbaar Ministerie voor advies over wat hij het best kan doen, blijkt dat hoofdofficier Henry Hambeukers zwaardere maatregelen wil treffen dan de dierenarts. Hij adviseert de agent om de honden aan te wijzen als gevaarlijk, zodat ze de volgende keer dat ze niet aangelijnd zijn en geen muilkorf om hebben, afgeschoten kunnen worden. De agent kan volgens de hoofdofficier ook nog iets anders doen dan de honden als gevaarlijk laten registreren: „Of zorg dat je snel wordt gealarmeerd als ze buiten zijn en ga ter plaatse, zeg dat je ze niet gevangen krijgt en schiet ze dan af.”

’Ongehoord’

Mark Erwin Vos van Stichting Dierenhulp heeft de mailwisseling ook gelezen en vindt het „ongehoord” wat de hoofdofficier doet. Hij snapt dat er iets moet gebeuren als honden andere honden bijten, maar volgens hem volgen de autoriteiten op het eiland de juiste procedures niet. Er zijn volgens hem eerst meerdere, veel minder zware, maatregelen mogelijk.

Volgens Vos laat de mailwisseling zien hoe er met honden wordt omgesprongen op Bonaire, dat een bijzondere gemeente van Nederland is. De dierenvriend kent naar eigen zeggen meerdere voorbeelden van honden die door de plaatselijke politie werden afgeschoten zonder dat het noodzakelijk was. „En die werden direct door de politie afgevoerd naar de vuilnisbelt. Een hond die blaft en niet aangelijnd rondloopt, kan al genoeg zijn voor de politie om te schieten. Er is hier een dierenbeleid van lik m’n vestje.”

’Zijn maar honden’

PVV-Kamerlid Helder valt er, net als Vos, over dat de hoofdofficier in zijn mail een agent zelfs zou aanzetten tot liegen met de woorden ’zeg dat je ze niet gevangen krijgt’. „Hij neemt het recht in eigen handen en denkt: ’ik kom er wel mee weg, het zijn maar honden’.”

De politica wil uitleg van minister Grapperhaus en vraagt een debat aan. Volgens haar is het gevaarlijk als iemand van het OM denkt dat hij ’kan doen wat hij wil’. Helder is ontevreden dat er op Bonaire sowieso minder regels gelden voor dieren dan in het Europese deel van Nederland, maar deze mails gaan volgens haar ook in tegen de regels die er wel zijn.

Een woordvoerder van de hoofdofficier erkent dat er dergelijke mails zijn gesteurd door Hambeukers. „Maar het is allemaal conform de hondenverordening”, beweert de zegsman. „De mensen weten dat ze hun honden niet los kunnen laten lopen. En als ze niet gevangen kunnen worden, kunnen ze doodgeschoten worden.”

Maar de hoofdofficier schreef aan de agent dat hij alleen moet zéggen dat hij de honden niet gevangen kreeg en ze vervolgens moet afschieten, een aansporing om ze daadwerkelijk te vangen is hier niet in te lezen. Op dat gedeelte van de mail reageerde de woordvoerder niet.