Nieuws/Binnenland
1879043
Binnenland

’Coalitiepartijen eens over wijziging Wiv’

DEN HAAG - De regeringspartijen zijn het eens geworden over een aanpassing van de inlichtingenwet. Met een wetswijziging willen ze sceptici, die zich zorgen maken over de privacy, tegemoet komen.

Dat melden bronnen rond de coalitie. Tijdens een raadgevend referendum vorige maand stemde een meerderheid nog tegen de wet die ook wel de ’sleepwet’ wordt genoemd. Die wet wordt gewoon van kracht, maar tegelijkertijd wordt aan een wetswijziging gewerkt.

De Wet op de Inlichtingen -en Veiligheidsdiensten (Wiv) gaat op 1 mei in, maar er wordt dan ook al gewerkt aan een wetswijziging op twee belangrijke punten. De zogenoemde ’sleepnetfunctie’ wordt ingeperkt, net als het delen van data met buitenlandse diensten. De Telegraaf meldde vanmiddag al dat de coalitie op deze punten met een aanpassing wilde komen.

De coalitie wil onder meer extra waarborgen opnemen voor onderschepte medische gegevens. Voor informatie over journalisten geldt hetzelfde.

Het ’sleepnet’, het op grote schaal de kabel aftappen, moet gerichter worden. Een oude PvdA-motie daarover wordt uitgevoerd. En als de diensten informatie willen delen met buitenlandse diensten moet er eerst een wegingsnotitie zijn waarin staat dat de partnerdienst wel volgens onze normen werkt.

De wetswijziging zal vrijdag in de ministerraad worden besproken. De leiders van de vier regeringspartijen bespraken de aanpassingen aan het eind van de donderdagmiddag. Premier Mark Rutte zei na afloop „snel een besluit te kunnen nemen.”

De ruimte om de wet aan te passen, was volgens de partijen beperkt. Ze vinden de wet hard nodig om de geheime diensten goed hun werk te laten doen. Bovendien waren er ook veel mensen voor de wet, zo wordt in de coalitie benadrukt. Vooral regeringspartij CDA hamerde op het belang van de wet in zijn oude vorm. Geheime diensten zouden die hard nodig hebben om onder meer terrorisme te bestrijden.

Een krappe meerderheid (49,4 procent tegen 46,5 procent) stemde tijdens het referendum op 21 maart tegen de inlichtingenwet. Die geeft de geheime diensten ruimere toegang tot digitale informatie via de kabel. Tegenstanders vrezen dat op massale schaal data zal worden verzameld en daarmee aantasting van de privacy van burgers.