Nieuws/Binnenland
1879266
Binnenland

Kabinet mikt op sluiten rookruimtes horeca

Den Haag - Het kabinet overweegt rookruimtes in horecagelegenheden definitief te sluiten. Wel zou daarvoor een overgangstermijn moeten komen. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) denkt aan een periode van twee jaar.

Dat melden bronnen aan De Telegraaf.

Het mogelijke verbod op rookruimtes in kroegen en andere horecagelegenheden komt er naar aanleiding van een rechtszaak, die Clean Air Nederland (CAN) in 2016 tegen de Staat aanspande. Aanvankelijk verloor de antirookclub die zaak, maar het gerechtshof in Den Haag stelde CAN half februari tijdens het hoger beroep in het gelijk.

Volgens het hof kunnen niet-rokers sociale druk voelen om zich bij rokers in de rookruimtes te voegen. Ook sluit het opdoeken van de rookhokken aan bij een deal die de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eerder met Nederland maakte om meer maatregelen nemen tegen de blootstelling aan tabaksrook in publieke ruimtes.

Volgens ingewijden gaat staatssecretaris Blokhuis na de uitspraak vrijwel zeker in cassatie. Dat doet hij om ruimte te creëren voor een overgangsregeling, klinkt het. Het kabinet zint dus op een verbod, maar een definitief besluit daarover moet nog worden genomen.

De overgangsregeling moet er komen voor horecaondernemers die recent nog in een rookruimte geïnvesteerd hebben, is het idee. Meteen alle rookruimtes verbieden zou hen te veel schade berokkenen.

Clean Air Nederland, voorheen de Club Actieve Nietrokers, mikt niet alleen op het uitbannen van roken binnen in horeca. Het moet ook op terrassen aan banden worden gelegd, vindt de club.