1879610
Binnenland

’Russisch gas geeft narigheid’

’Poetin gebruikt gas als geopolitiek wapen’.

’Poetin gebruikt gas als geopolitiek wapen’.

Den Haag - Nederland moet beducht zijn voor grotere afhankelijkheid van Rusland nu we stoppen met gaswinning in Groningen. Daarvoor waarschuwen deskundigen.

’Poetin gebruikt gas als geopolitiek wapen’.

’Poetin gebruikt gas als geopolitiek wapen’.

„Wie met een strategische bril naar deze kwestie kijkt, ziet wel degelijk risico’s”, zegt energie-expert Lucia van Geuns van HCSS. Rusland heeft laten zien gaslevering te gebruiken als geopolitiek wapen, zegt Tony van der Togt van Clingendael. „Knap vervelend als we speelbal van de Russen worden.”

Moskou is tevreden. „Nederland wordt in Rusland beschouwd als een van de belangrijkste Europese partners op het aardgas-gebied”, zo laat mr. Oleg Pugaev namens de Russische ambassade weten. „De grootste Nederlandse bedrijven zoals Shell, Gasunie, GasTerra, Allseas, Van Oord en Boskalis werken samen met Gazprom om verschillende internationale projecten rond te krijgen.”

„Vanzelfsprekend”, vervolgt Pugaev, volgen wij op de voet wat er op de Nederlandse aardgas markt speelt. En vooral is het van belang te zien hoe de Nederlandse regering samen met bedrijfsleven, wetenschappelijke organisaties en NGO’s de doelstellingen van energietransitie realiseert, met een brede inzet van innovatie.”

„Wat betreft het besluit van Den Haag om gaswinning in Groningen snel te verlagen – voor ons is het een puur interne zaak van Nederland”, zegt Pugaev. „Tegelijkertijd staat Rusland altijd open voor brede en wederzijds voordelige samenwerking. Mocht het zo zijn dat onze Nederlandse partners behoefte hebben aan extra hoeveelheid aardgas zouden onze gasleveranciers z’n verzoek welwillend in behandeling nemen.”