Nieuws/Buitenland
1879955181
Buitenland

Invloedrijke Chinees, die president ’clown’ noemde, vermist

PEKING - Een invloedrijke Chinees die president Xi Jinping een clown noemde, is vermist. Dat zeggen drie vrienden van hem. Volgens hen is van Ren Zhiqiang, een Chinese vastgoedmagnaat, sinds 12 maart niets meer vernomen. „Veel van onze vrienden zijn op zoek naar hem”, zegt een vriendin tegen persbureau Reuters. Ze zegt „zeer bezorgd” te zijn. Ze proberen contact met hem te zoeken, maar krijgen geen respons.

„Ren Zhiqiang is een publiek figuur en zijn verdwijning is algemeen bekend”, zegt zakenvrouw en vriendin Wang Ying. „De instellingen die hiervoor verantwoordelijk zijn, moeten zo snel mogelijk met een verklaring komen.”

Zhiqiang had vorige maand kritiek op de handelswijze van China met betrekking tot het coronavirus en noemde Xi daarom een clown. Hij stelde een essay op waarin hij kritiek uitte op de president en zijn beleid. Volgens Zhiqiang had het nieuwe coronavirus eerder aangepakt kunnen worden als er in China vrijheid van meningsuiting was geweest en ook journalisten niet beperkt werden in hun werk.

De 69-jarige Zhiqiang staat in eigen land bekend om zijn kritiek op het Chinese overheidsbeleid.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo