Nieuws/Buitenland
1880141
Buitenland

Huishoudsters uit Sri Lanka verplicht aan prikpil

COLOMBO - Sri Lankaanse vrouwen die als huishoudster gaan werken in het Midden-Oosten, moeten voor vertrek de prikpil nemen. Verschillende rekruteerders in het land garanderen de toekomstige werkgever dat de vrouwen zeker drie maanden niet zwanger worden.

„Voordat we een meid sturen is er een medische controle en niemand kan die beïnvloeden. Maar als die eenmaal gedaan is kunnen we ze iets toedienen”, zei een rekruteerder tegen de Britse krant The Guardian.

Sri Lanka herstelt zich van een dertig jaar durende burgeroorlog, die het leven eiste van tienduizenden mannen en velen heeft verwond. Vrouwen zijn daardoor veelal de kostwinnaar in de familie en zijn vaak zo wanhopig dat ze overal mee akkoord gaan.

„De meeste vrouwen weten niet waar de injecties voor zijn”, zei een woordvoerder van een mensenrechtenorganisatie voor migranten. „Er wordt ze niets over verteld.”

Volgens de mensenrechtenorganisatie is de prikpil niet alleen bedoeld als garantie voor de werkgever, maar ook om de rekruteerders vrij spel te geven. „Sommige vrouwen denken dat het nodig is om seks te hebben met de agenten voordat ze worden uitgestuurd.”