Nieuws/Binnenland
1880295978
Binnenland

Maandag 220 vluchten Schiphol geschrapt om storm

Een toestel bij Schiphol, Amsterdam.

Een toestel bij Schiphol, Amsterdam.

DEN HAAG - Vanwege de storm gaan maandag 220 vluchten van en naar Schiphol niet door. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven laten weten. Het gaat volgens haar om vluchten van en naar Europese bestemmingen. „We sluiten niet uit dat het in de loop van de dag meer vluchten worden geannuleerd.”

Een toestel bij Schiphol, Amsterdam.

Een toestel bij Schiphol, Amsterdam.

De luchthaven roept reizigers op de actuele vluchtstatus in de gaten te houden.

Zondag werden door de storm zeker 240 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Een aantal vliegtuigen moest vanwege de harde wind een doorstart maken.

De gevolgen van de storm vielen op Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport tot nu toe mee. Het aantal annuleringen bleef beperkt tot enkele vluchten.

Duitse luchthavens in problemen

In Duitsland zijn honderden vluchten geannuleerd vanwege de storm Ciara, die daar Sabine wordt genoemd. De luchthaven in München heeft 420 van de 1000 vluchten van maandag geschrapt. Lufthansa heeft alle vluchten binnen Europa tot 13.00 uur geannuleerd en alle intercontinentale vluchten tot in ieder geval 14.00 uur.

Ook andere luchthavens in Duitsland ondervinden problemen door de storm en hebben vluchten geannuleerd. In Düsseldorf en Keulen gaan zeker 150 vluchten niet door, in Stüttgart vertrekken zeker 35 vliegtuigen niet door de hevige wind en in Hamburg gaat het ook om meer dan 40 vluchten.

Forse windstoten in Beieren

De storm Ciara heeft in Duitsland voor harde windstoten gezorgd. In het Beierse Fürstenzell in het zuidoosten werd een windsnelheid gemeten van 154 kilometer per uur. „Dat is op zulke laaggelegen gebieden een absoluut record”, zegt Martin Schwienbacher van de Deutscher Wetterdienst.

Op de Große Arber, met een hoogte van 1455 meter de hoogste berg van het Beierse Woud, waren de windsnelheden nog hoger. Daar ging het om maximaal 161 kilometer per uur. Het meetstation op de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze (2962 meter), registreerde een snelheid van 158 kilometer per uur.

Ciara komt daarmee in de buurt van de storm Kyrill, die in 2007 huishield. In de laaggelegen gebieden in Beieren werd destijds een snelheid gemeten van 144 kilometer per uur en op de Zugspitze ruim 180.