Nieuws/Binnenland
1880964365
Binnenland

Retourtje inclusief auto: 250 euro

Vanaf volgend jaar met de veerboot van Groningen naar Noorwegen

De haven van Kristiansand, Noorwegen. Archiefbeeld.

De haven van Kristiansand, Noorwegen. Archiefbeeld.

Eemshaven - Er komt volgend voorjaar een nieuwe veerdienst tussen de Eemshaven en het Noorse Kristiansand. Volgens de plannenmakers levert de verbinding in eerste instantie vijftig banen op. Een retourtje inclusief auto kost 250 euro.

De haven van Kristiansand, Noorwegen. Archiefbeeld.

De haven van Kristiansand, Noorwegen. Archiefbeeld.

Holland Norway Lines begint in het voorjaar vanuit de Eemshaven een veerdienst voor personen en voertuigen naar Kristiansand. De eerste afvaart is op 7 april 2022. De nieuwe route verbindt de regio’s Noord-Nederland en Zuid-Noorwegen met elkaar. Er wordt gevaren met de MS Romantika, een moderne ferryboot. Die vervoert behalve passagiers ook auto’s, vrachtwagens, campers en caravans.

In de Beatrixhaven in Eemshaven zal binnenkort een zogenoemde roro-kade met brug worden aangelegd - dit is een roll-on-roll-off kade, waar vrachtwagens direct vanaf de kade het ruim van een schip in kunnen rijden. Er komt eveneens een kantoor voor het personeel dat de afhandeling van de diverse vaarten gaat verzorgen. De verwachting is dat deze nieuwe ferrylijn in eerste instantie voor vijftig nieuwe, directe arbeidsplaatsen zorgt, met een uitloop naar mogelijk honderd.

Fantastische aanwinst voor Groningen

De Groninger gedeputeerde IJzebrand Rijzebol vindt de nieuwe veerdienst een fantastische aanwinst voor Groningen. ,,Ik denk dat wij en Noorwegen elkaar veel te bieden hebben. We hebben vergelijkbare ambities op het terrein van vergroening, verduurzaming van de economie én toerisme. Op al deze drie terreinen verwacht ik veel van deze samenwerking.’’

Cas König, directeur Groningen Seaports, is ook blij met de komst van het nieuwe bedrijf. ,,Deze tweede vaste veerverbinding in de Eemshaven is een welkome uitbreiding van onze havenactiviteiten. We zien uit naar de eerste afvaart.”

De initiatiefnemers van Holland Norway Lines zijn Bart Cunnen en Patrick America, beide aandeelhouders van het bedrijf. Ze zijn ruim een jaar geleden begonnen met het opzetten van de nieuwe verbinding. Vooraf is marktonderzoek gedaan, zowel in Noorwegen als in Nederland. Er is samengewerkt met het havenbedrijf Groningen Seaports, de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), de provincie Groningen en de gemeente het Hogeland.

Er wordt vooral veel belangstelling verwacht vanuit de Noorse markt. De Noren krijgen met de nieuwe verbinding de mogelijkheid Nederland snel en comfortabel te bereiken. Desgewenst kunnen ze vandaar uit verder reizen. ,,HNL maakt de regio sterker, verbindt Nederland met Scandinavië en past in duurzaam toerisme’’, zegt het tweetal.

Tekst gaat door onder de foto

Kristiansand in Noorwegen.

Kristiansand in Noorwegen.

Driemaal per week naar Noorwegen

De Romantika vertrekt drie maal per week vanuit Eemshaven om 15:00 uur en komt vervolgens om 09:00 uur aan in Kristiansand. Eveneens is er een terugtocht naar Nederland. Het schip beschikt over restaurants, cafés, taxfree shops en entertainment.

Belangstellenden kunnen de reis vanaf deze week boeken. De minimumprijs voor een retourtje Noorwegen voor ‘voetpassagiers’ (inclusief overnachting) ligt op 225 euro per persoon (2 personen in één hut). Inclusief auto geldt dan een minimumprijs van 250 euro per persoon.

Afgelopen jaar mislukte het plan om een verbinding op te zetten tussen de Eemshaven en het Schotse Rosyth bij Edinburgh. Het Schotse TEC Farragon wilde de veerdienst gaan onderhouden. Het bedrijf zou gaan samenwerken met Sealane in de Eemshaven. De Schotten wilden inspelen op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU.

AG Ems onderhoudt al jaren driemaal daags een veerdienst tussen de Eemshaven en Borkum.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop