Nieuws/Binnenland
1881612
Binnenland

Kabinet komt tegenstemmers sleepwet tegemoet

Den Haag - Het kabinet komt de tegenstemmers tegemoet met de aanpassingen van de inlichtingenwet, vinden de bewindspersonen zelf. „Ik vind het een behoorlijke stap in de richting van de mensen die hier zorgen over hadden”, aldus premier Rutte.

De nieuwe inlichtingenwet gaat gewoon in per 1 mei, ondanks de tegenstem bij het referendum vorige maand. Volgens minister Bijleveld (Defensie) is de snelle invoering van die wet ook nodig voor de veiligheid van haar mensen. „Er is een goeie balans tussen privacy en veiligheid.”

Wel wordt de ’sleepwet’ enigszins aangepast via een wetswijziging. Zo wordt volgens het kabinet strikter geregeld dat er niet op al te grote schaal afgetapt mag worden. De diensten moeten aan de toezichtsommissie aantonen dat er zo gericht mogelijk is afgeluisterd, zonder al te veel bijvangst van onschuldigen.

Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en de AIVD beloofden in de campagne voor het referendum echter al dat de geheime diensten telkens het lichtst mogelijke middel zouden toepassen. Is de ’aanpassing’ dan nu vooral cosmetisch? Minister Ollongren vindt van niet. „In discussies hierover werd wel eens tegengeworpen dat ik dat wel kon zeggen, maar dat het niet in de wet stond.” Daarom is die belofte nu ook zwart op wit gezet.

In de wijziging wordt onder meer geregeld dat afgetapte data niet meer automatisch drie jaar worden bewaard. Na een jaar wordt onderzocht of die informatie niet weggegooid kan worden.

Het delen van afgetapte informatie met andere landen wordt ook iets strikter geregeld. Zo moet er eerder in het proces een wegingsnotitie komen waarin staat of een geheime dienst in het buitenland wel volgens de Nederlandse normen werkt.

Naast de aanpassingen wetswijziging heeft het kabinet ook andere voornemens op papier gezet. Zo is het volgens het kabinet ’vrijwel uitgesloten’ dat de nieuwe bevoegdheid van het op grotere schaal aftappen van de kabel, wordt gebruikt om communicatie binnen Nederland af te luisteren. De diensten zouden zich vooral willen richten op communicatie tussen bijvoorbeeld andere landen en Nederland, daarbij valt te denken aan landen waar bijvoorbeeld jihadistische uitreizigers zich bevinden. Ook belooft het kabinet expliciet dat het zorgvuldig om zal gaan met medische gegevens en de bescherming van journalisten.

Op 21 maart is er over de ’sleepwet’ gestemd. De officiële uitslag was dat 46,53% van de kiezers voor de wet hebben gestemd, 49,44% tegen de wet en 4% blanco.

Minister Ollongren zei na afloop van de ministerraad dat de wet beter is geworden van de aanpassingen. Als het referendum zo’n belangrijke wet beter maakt, waarom dan het referendum afschaffen, werd haar gevraagd. De D66-bewindsvrouw zei daarop echter dat ze doorgaat met het afschaffen. Premier Rutte wilde later niet expliciet zeggen dat de wet beter was geworden.