Nieuws/Binnenland

Kamer debatteert over moeizame formatie

Door Jorn Jonker

Tjeenk Willink

Tjeenk Willink

ANP

Den Haag - * UPDATE 17:12 - De Tweede Kamer heeft Tjeenk Willink officieel als nieuwe informateur gevraagd. Het parlement debatteerde vanmiddag over de moeizame kabinetsformatie. De VVD en CDA gaven in die discussie openlijk blijk van hun ergernis over D66.

Tjeenk Willink

Tjeenk Willink

ANP

Nu ook de optie van VVD, CDA en D66 (het zogenoemde motorblok) plus CU is afgeschoten, praatte de Tweede Kamer vanmiddag over wat moet gebeuren om de formatie uit het slop te krijgen. Over één ding is een Kamermeerderheid het eens: de Kamer vraagt, volgens het advies van Edith Schippers, Tjeenk Willink als nieuwe informateur. De oudgediende kan het proces hopelijk weer in beweging krijgen.

VVD en CDA keken in het debat echter ook terug en haalden uit naar D66-leider Pechtold die, in hun ogen, te snel en eenzijdig de route met CU onbegaanbaar verklaarde.

Bij de start van het debat vanmiddag gaf VVD-leider Rutte subtiel blijk van zijn ergernis over D66. Hij vertelde dat er een wenkbrauw bij hem omhoog ging toen vorige week plots de optie met CU van tafel werd geveegd.

Ook CDA-leider Buma gaf in het debat aan dat er wat hem betreft niet op de juiste manier met CU is gesproken door D66. Hij deed dat minder subtiel: „Zo bouw je geen vertrouwen.” D66 zou volgens hem CU over de tafel hebben getrokken. De verhoudingen tussen VVD, CDA en D66, het zogenoemde motorblok dat voor de meeste meerderheidsopties nodig is, zijn duidelijk gespannen. PvdA-voorman Asscher: „De sfeer zit er lekker in, in het motorblok.”

Zeven dwergen

PVV-leider Wilders vindt de formatie een puinhoop en heeft er geen goed woord voor over dat er nu naar PvdA’er Tjeenk Willink wordt gekeken om dit alles op te lossen. De PVV’er hekelt de opstelling van de partijen die niet met hem willen samenwerken. Asscher was fel richting Wilders: „Probeer eerst eens een week volwassen met mensen om te gaan voor je praat over samenwerking.”

SP-leider Roemer vroeg Buma nogmaals naar zijn mening over een centrumlinks kabinet zonder VVD. Het CDA zou daarin de grootste zijn. Buma lacht het idee weg en zegt dat die variant voor een kabinet bij hem thuis ’Buma en de zeven dwergen’ heet en dat sprookje blijft volgens hem een sprookje.

Schippers

De aanleiding voor het debat vandaag is het eindverslag van informateur Schippers. Daaruit bleek nog eens dat de boel muurvast zit. Iedereen wil een kabinet dat een meerderheid heeft in Eerste en Tweede Kamer. Tot dusver dus eensgezindheid, maar er is een probleem: elke mogelijke meerderheidscombinatie van partijen wordt door minstens een van de partijen afgeschoten.

De formatie zit daardoor helemaal vast en Schippers heeft geadviseerd om oudgediende Tjeenk Willink een nieuwe formatieronde te laten leiden. Hij kan met zijn ervaring de formatie hopelijk uit het slop trekken en heeft als stok achter de deur nog altijd de optie van een minderheidskabinet.

Het debat begint omstreeks 15:30u. Parlementaire verslaggevers Lise Witteman en Jorn Jonker twitteren live.