Nieuws/Binnenland
1882879445
Binnenland

Afname in ziekenhuis zet door

Weer minder coronapatiënten op intensive cares

Een verpleegkundige op de ic van het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis.

Een verpleegkundige op de ic van het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis.

ZEIST - Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht afgenomen. Zondag liggen 767 coronapatiënten op de ic’s, 11 minder dan de 778 de dag ervoor, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zaterdag bedroeg de afname ten opzichte van vrijdag 19. Ook het aantal nieuwe coronagevallen komt zondag ruim onder het gemiddelde uit.

Een verpleegkundige op de ic van het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis.

Een verpleegkundige op de ic van het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1668 mensen die het coronavirus onder de leden hebben, 32 minder dan zaterdag. Daarmee komt het totaal aantal coronapatiënten dat is opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen op 2435, dat zijn er 43 minder dan een dag eerder.

Op 17 april lagen er voor het laatst minder coronapatiënten in de ziekenhuizen. Toen ging het nog om 2428 mensen.

Op de ic zijn de afgelopen 24 uur 24 mensen nieuw opgenomen, op de verpleegafdelingen 175. Zaterdag ging het om respectievelijk 37 en 264. Op de ic’s liggen verder 395 patiënten met iets anders dan Covid-19, de ziekte die door het uit China overgewaaide coronavirus wordt veroorzaakt.

Besmettingen

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal uitgekomen op 6704, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is ruim onder het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7529 besmettingen per etmaal.

Rotterdam telde met een aantal van 430 veruit de meeste nieuwe besmettingen. In Amsterdam kwamen er 264 nieuwe coronagevallen bij, in Den Haag 180. Eindhoven en Utrecht kregen er respectievelijk 132 en 116 bij tussen zaterdagochtend en zondagochtend.

In totaal telde het RIVM de afgelopen zeven dagen 52.700 positieve coronatesten. In dezelfde tijd registreerde het instituut 152 sterfgevallen.

Het aantal doden door corona steeg het afgelopen etmaal met vier. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Zaterdag werden 29 overlijdens geregistreerd.

Ruim 17.000 Nederlanders zijn aan coronagerelateerde klachten overleden, voornamelijk ouderen. Wereldwijd gaat het om meer dan 3 miljoen overlijdensgevallen. Van in totaal 1,5 miljoen landgenoten is bekend dat ze een besmetting opliepen.

Intussen zijn er volgens de Rijksoverheid 6,3 miljoen prikken gezet. Komende week moeten daar nog eens ruim 800.000 vaccinaties bijkomen. Het zogeheten reproductie-getal ligt volgens berekeningen rond de 0,93.